Трезор

У 629. недељи "Трезора" гледаћете репортажу из 1966. о дечаку Петру који живи сам тешким животом у планини, а затим и емисију о истом Петру, снимљену 46 година после.

Петар са Таре - из серије Кроз Југославију. Да постоји Музеј телевизије, ова би емисија прошла строге критеријуме за улазак у музејску Збирку ТВ репортаже. На планини Тари живи и ради петнаестогодишњи чобанин Петар Живановић. Живот га је научио да сам решава све невоље, да савлада сметове и усамљеност, да храни себе и животиње, да се радује јагњету и да јури зечеве. У дугим зимским вечерима, пробија се до Хотела "Тара" да гледа телевизијски програм и шта се дешава у далеком свету. Лети је и водич ретким туристима, али никад за новац, него зато што планину добро познаје и зна шта да покаже. Његове жеље су скромне, обичне. Жели да ради, али опет ту, по планини да вуче балване, да има транзистор и да се мало боље "ођене".

Из критике: "Поступци, размишљања, самовање и исповести дечака Петра указали су на ону меру скромности и отреситости, која је суштинска драгоценост једног живота чудесно испуњеног радом, маштањем и малим људским жељама. Управо зато Петар остаје у живом сећању, а творци ове садржајне и аутентичне репортаже заслужују пуно признање за творевину изразитих хуманистичких врлина и документарности." (Ђорђе Ђуровић "Борба", 26.12.1966)

Учесник: Петар Живановић

Репортер је Миливоје Вуковић, сниматељ Стеван Ландуп, сниматељ звука Иван Жакић Жак, расветљивач Зоран Крсмановић, возач Милосав Максимовић Макса, а редитељ Милица Драгић.

Премијерно емитовано 24.02.1966, Редакција документарног програма; репризирано 18.05.2012. у "Трезору".
 
Петар са Таре, 46 година после - После емитовања репортаже са Таре, маја прошле године, било је двадесетак позива телефоном узбуђених гледалаца и десетак коментара на сајту РТС-а, сви су желели да знају где је сада и како живи храбри дечак, прерано одрастао на суровој планини. Убрзо потом јавила се Јелена Божовић из Дописништва РТС-а у Ужицу, да нам каже да је Петар са Таре - пронађен. Четири месеца касније, екипа "Трезора" већ је била са Петром Живановићем на Тари, на истим  местима на којима је сниман пре 46 година. Детињство је било са мало радости, садашњост га испуњава задовољством и срећном породицом. У његовој биографији мора остати записана та истинска вредноћа и марљивост, рад који га испуњава и како он сам каже "била би велика казна да ме неко осуди да седам дана не радим".

 Учесници: Петар Живановић, Милунка Живановић, саговорник Бојана Андрић.

Сниматељ је Бранко Пелиновић, асистент Срђан Басарић, сниматељ звука Драган Север, расветљивач Бојан Маројевић, возач Видан Тадић, сарадник-сниматељ и организатор Гордана Грдановић, монтажер-реализатор Бранислава Теодосић, а уредник Бојана Андрић.

Снимано 06.09.2012, премијерно емитовање 08.01.2014. само ноћу, Редакција за историографију.

"Трезор" уторком на РТС Дигитал

Избор из ранијих "Трезора": репризно приказивање три филма аматера филмских стваралаца Добривоја и Добриле Пантелић о обичајима у Рађевини, као поклон "Трезору" од документариста Добривоја и Добриле Пантелић.

Божић у Гају -  филм је снимљен 2003. године у засеоку Гај, село Доње Брезовице, Рађевина. Снимљени су божични обичаји у породици Пантелић. У Кучеву на Међународном фестивалу телевизијског етнолошког филма награђен је првом наградом у конкуренцији аматера, 2004. године. Исте године осваја прву награду на Међународном фестивалу аматерског филма о животу села (ЖИСЕЛ) у Омољици. Приказиван је на више смотри аматерског филма и чува се као трајно добро у архиву Југословенска Кинотеке.

Сценаристи, сниматељи и редитељи су Добривоје и Добрила Пантелић, а монтажер Светлана Стефановић.

Произведено 2003. године; Продукција Три-Д; емитовано 07.01.2010; 06.01.2011. у "Трезору".
 
У захвалност козама - филм говори о Пантелији Трнинићу из села Брадић код Лознице, који је козијим млеком победио тешку болест и у знак захвалности сазидао кућу у чијем је приземљу удомио своје козе. Филм је проглашен за најбоље аматерско остварење на Фестивалу телевизијског етнолошког филма "ФЕСТЕФ 2010" у Кучеву.

Сценаристи, сниматељи и редитељи су Добривоје и Добрила Панелић, монтажер Радивоје Ђокић, а асистенти режије Дијана и Тања Пантелић.

Произведено фебруар 2009, Продукција Три-Д; емитовано 07.01.2011; 30.03.2012 у "Трезору".
 
Светиња - засеок Аћимовићи у селу Шљивова, општина Крупањ, где се још истински верује у Бога и живи у заједници, у породици са десетак чланова, свака кућа има волове. Са њима ору, вуку сено и обављају друге сеоске послове и зато за волове кажу да су им светиња, па се обавезно крсте кад их хватају у јарам. Филм приказује и друге несвакидашње обичаје овог краја.

Казивач и рабаџија је Милосав Аћимовић, а остале рабаџије Драган Андрић, Ивко Секулић, Милоје Аћимовић, Миленко Аћимовић, Љубиша Аћимовић.

Сценаристи, сниматељи и редитељи су Добривоје и Добрила Панелић, монтажер Радивоје Ђокић, а асистент режије Дијана Пантелић.

Филм је снимљен фебруара 2005; "Продукција Три-Д"; емитовано 07.01.2011; 30.03.2012 у "Трезору".
 

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 05. апр 2014, 18:55) - Vlado Bulajic [нерегистровани]

Petar Veliki

Gledao sam slucajno prosle godine na trezoru. Pricao o toj emisiji i Petru svim poznanicima i prijateljima. Petar je veliki covek, trebalo bi da nam je uzor. Hvala i redakciji i ljudima koji su ga upoznali 1966.god. Hvala i vama koji ste ponovili pricu.

(субота, 15. феб 2014, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Mali Petar

Hvala Vam do neba!

Moj duboki naklon.

(петак, 24. јан 2014, 06:51) - Марија Ст.чић [нерегистровани]

Да нема Трезора ...

...не би било Сунца на том малом, отужном ТВ небу над Сибиром .

Другарски позз из СФ,
М.

(среда, 15. јан 2014, 13:19) - Marko Kraljevic [нерегистровани]

Hvala redakciji

Puno hvala redakciji Trezora i RTS-u na brzoj reakciji i postavljanju epizode sa Petrom na sajt RTS-a. Jos jednom veliki pozdrav g-dinu Petru i sve najbolje njemu i njegovoj porodici!Ganut do suza sam bio kada sam gledao emisiju, a sto neko rece, trebala bi da bude obavezna na skolskoj nastavi! Da danasnja razmazena deca vide kako se zivelo i koje su prave vrednosti u zivotu! Uzdravlje

(недеља, 12. јан 2014, 13:01) - Ana [нерегистровани]

Sreća

Petar je pobjegao u planinu jer su ga učitelj i roditelji tukli. Ne, ne mogu vjerovati da nakon prikazivanja ovoga filma nisu reagirale nadležne državne institucije i kaznile zlostavljače!? Država je trebala zbrinuti dječaka i pomoći mu da završi školu.
Srećom, Petar je uspio nadvladati sve poteškoće i postati uspješan radnik, dobar suprug, odani sin i brižni otac.
Gledajući ovaj film uzdiše se, plače i smije.
Petru i njegovoj obitelji želim puno zdravlja i sreće u životu.

(субота, 11. јан 2014, 20:40) - Marija [нерегистровани]

Petar = Čovjek

Petar je mladić velikog srca i široke duše. Njegov život svjedoči da čovjek ne smije zastati pred problemima, već ih mora rješavati prema svom shvaćanju i prilikama kojima je okružen.
Veliki čovjek Petar - pošten, iskren i osjećajan uspio je usrećiti svoju obitelj.
Svaka mu čast i poštenje!


(четвртак, 09. јан 2014, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Petar sa Tare

Hvala. Duze vreme je trazim na internetu, kako bih je pokazala prijateljima. Postoji li mogucnost ponovnog repriziranja? :)

(четвртак, 09. јан 2014, 12:02) - Редакција Трезора [нерегистровани]

Одговор посетиоцима сајта

До 16. јануара биће постављена емисија "Петар са Таре" на сајту РТС-а.
Уредник Бојана Андрић

(среда, 08. јан 2014, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

odusevljen

Prica o malom Petru a velikom covjeku me je veoma odusevila.Kako je moguce naci ovu emisiju na internetu ili vasem sajtu?

(уторак, 07. јан 2014, 18:29) - Nemanja Milanović [нерегистровани]

Petar sa Tare

Poštovani urednici,
Molio bih vas, ako je to moguće, da me uputite na kom sajtu mogu da pronadjem ovaj film o PETRU, ako uopšte postoji na internetu ili na neki drugi način na koji bi mogao da pogledam ovaj film.

Unapred zahvalan,
Nemanja Milanović.

Трезор Трезор

Аутор:
РТС

Трезор пажљиво окупља архивске емисије око тематских целина, а посебном опремом представља нов ауторски, критички приступ одабраној теми, жанру или самом медију. [ детаљније ]