Метрополис

У овонедељном "Метрполису" о томе шта чита, слуша и гледа, говори др Гил Аниџар, професор компаративне књижевности, јеврејских студија и политичке теологије на њујоршком Универзитету Колумбија, гостујући професор на више светских универзитета, аутор низа значајних студија и публикација, који однедавно борави у Београду.

Монографију "Збогом андергаунд" посвећену животу и стваралаштву Саше Марковића, "добром духу београдског андерграунда", представља уредница издања Дарка Радосављевић Васиљевић.

Значај и домете поновљеног интегралног издања Пекићевог романа "Златно руно" у седам књига, тумачи књижевна критичарка и теоретичарка Јасмина Ахметагић.

Ове године је у Новом Саду одржан EXIT а у Бања Луци Демофест. У прилогу Бранке Главоњић о сличностима и разликама ова два фестивала говоре Давор Гобац, Петар Јањатовић, Бане Антовић и Кирил Џајковски.

Своја запажања о томе какав је био двадесети, јубиларни Филмски фестивал на Палићу испричаће филмски критичар Небојша Поповић.

У емисији ће бити представљене и две изложбе у београдским галеријама: фото-графика "Акт" Бранка Сујића у Графичком колективу и "Пејсажи у суседству" у Културном центру Београда, чији кустос Бошко Бошковић кроз радове седморо млађих аутора истражује идентитет балканског региона.

Уредник емисије: Данијела Пурешевић

Редитељ: Иван Милановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Метрополис Метрополис

Аутор:
РТС

Недељни магазин Метрополис - елитна телевизијска емисија из области културе и уметности. Уреднички тим: Неда Валчић-Лазовић, Данијела Пурешевић, Јасмина Врбавац, Светлана Илић и Војка Пајкић Ђорђевић. [ детаљније ]