Трезор

Веома много гледалаца јавило се Редакцији после приказивања емисији "Ђурђевдан у Гори", 6. маја ове године, па уз ту репризу додајемо још једну емисију из живота Горанаца коју је "Трезор" приказао августа 2003.

Ђурђевдан у гори, Чувари традиције - Овај хришћански православни празник светкују и муслимани у Гори, делу Шар планине на крајњем југу Србије. На Ђурђевдан пре изласка сунца жене и девојке иду на уранак ван села, на ливаду уз поток где беру врбово грање разно биље и цвеће. У народу укорењено веровање у магичну снагу биља које треба да пренесе моћ озеленеле природе на све живо сједињује се на Ђурђевданском уранку са прастарим паганским култом живе воде. Жене је из потока прихватају ибрицима и носе кући где се у њој купају заједно са осталим укућанима. Ђурђевдан који се слави 6. маја на почетку месеца који се у народу назива цветник и цветаљ радостан је и весео празник кога од самог почетка прати песма, свирка и игра.

** Сценариста, редитељ и уредник Иља Слани, сниматељ звука Бојан Ковачевић, сниматељ Братислав Грбић, монтажер Снежана Ивановић

** Произведено 1991, Редакција научног програма, уредник Владимир Јеленковић; репризирано 06.05.2013. у "Трезору"

Горанци, Дијагонале - Ова Прича о људима и наравима посвечена је становницима Горе. На југо - западним падинама Шарпланине, на Косову и Метохији, налази се општина Гора, њу насељавају Горанци. То је етничка заједница која своје етничко порекло има у јужнословенским народима. Сеоско становништво бави се сточарством, земљорадњом и печалбарством. Горанци су познати као вредне занатлије- посластичари, бурегџије, кувари, пекари... Имају лепе обичаје од којих се посебно очувао испраћај печалбара у свет, уз песму и сузе! Такође се очувао обичај сунећења, као посебно свечан чин, на који се позивају одабрани гости. Као и Торбеши, примили су ислам у давним тешким временима. Горани су иначе одгајивачи најбољих овчарских паса на свету, шарпланинаца. Емисија је снимљена у Драгашу и околини.

** Сценариста и водитељ Љубивоје Ршумовић, сниматељ Љубомир Ивковић, монтажер Миланка Нановић, редитељ Ратко Илић

** Премијерно емитовано 04.03.1979, Редакција документарог рограма, уредник Зора Кораћ; репризирано 15.08.2003. у "Трезору"

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 12. нов 2016, 11:58) - dusan andjelkovic [нерегистровани]

najbolja emisija

kada ce ponovo repriza zlatiborski rukoradi

(недеља, 14. сеп 2014, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

stari zanati

Pre odprilike mesec dana bila je emisija o starim zanatima(pletenju korpi,pravljenju brda za razboje..),propustio sam deo emisije,a na sajtu je nema,voleo bih ako mozete da je objavite.
Hvala unapred

(недеља, 24. нов 2013, 02:02) - Damirko [нерегистровани]

zemljotres na kopaoniku

Molim redakciju Trezora ako moze da postavi video o zemljotresu na kopaoniku od pre 25-26 godina.Ja se nalazim u toj reportazi kao mali decak i znacilo bi mi da imam to za uspomenu.Unapred zahvalan Vas verni gledalac iz Krusevca.

(четвртак, 22. авг 2013, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

Babić

Molim vas da postavite intervju Dragana Babića sa Liv Ulman!
Unapred veliko hvala

(уторак, 02. јул 2013, 20:40) - Gora Sar planina [нерегистровани]

pozdrav

Gde mozemo da pogledamo ovu emisiju koja je snimljena 1979 god ?
Ima li kod vas na sajtu ili na internetu bilo gde? Ako je ima molim vas da postavite link da pogledamo, ili barem da kazete kada ce biti opet prikazivana...

Unapred zahvalan
Pozdrav sa Sar planine

Трезор Трезор

Аутор:
РТС

Трезор пажљиво окупља архивске емисије око тематских целина, а посебном опремом представља нов ауторски, критички приступ одабраној теми, жанру или самом медију. [ детаљније ]