Свечано отварање јубилеја Милански едикт 313-2013, Србија

In hoc signo vinces - Под овим знаком ћеш победити...

Симбол који се указао Константину Великом пред битку за Рим 312.године, био је јединствен и означавао је почетна слова имена Христа. Први пут се обзнанило такво обележје, а сви досадашњи покушаји да се датира порекло симбола -hiro- воде до цара Констатина Великог који је рођен у Нишу.

У знак захвалности за божанску наклоност, али и из политичких разлога, фебруара 313. године, као владар западног дела римског царства Константин заједно са Лицинијем, који је владао источним делом, доноси Милански едикт. Овим документом исправљена је неправда према хришћанима.

Државни програм обележавања овог изузетног јубилеја под називом „Милански едикт 313-2013, Србија" почиње у Нишу 17. јануара свечаним концертом духовне музике хора Сретењског манастира из Руске федерације. Гостима ће се обратити председник Републике Србије Томислав Николић, Његова Светост патријарх српски господин Иринеј, папски нунције у Београду монсињор Орландо Антонини, амбасадор Руске федерације Александар Чепурин и градоначелник Ниша. Потом ће бити одржан једночасовни концерт једног од најцењенијих хорских састава у свету хора Сретењског манастира.

Радио телевизија Србије преноси овај догађај 17.јануара у 19.00 часова на Другом програму. РТС ће ове године директно или одложено преносити и десетак других великих догађаја и манифестација у оквиру великог државног програма обележавања јубилеја Миланског едикта.

Уредник: Драган Стојановић

Коментатори: Ненад Ј. Ристић и Драгана Сотировски

Редитељ: Милан Кундаковић

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2013, 11:24)
anonymous [нерегистровани]

Kreacija

Spektakularna manifestacija! Svaka čast timu!

(петак, 18. јан 2013, 03:26)
Никола [нерегистровани]

Похвале

Заиста све похвале за организацију и пренос овог итекако значајног догађаја који је промијенио ток историје...