Трезор

Шездесет година од оснивања Музеја Николе Тесле у Београду.

На данашњи дан 1952. године основан Музеј Николе Тесле

Наследник Теслине оставштине Сава Косановић, целокупну документацију и личне Теслине предмете пренео у Београд 1951. године, по жељи самог научника. Одлуком владе ФНР Југославије Музеј Николе Тесле основан је 5. децембра 1952. године. Музеј је јединствена институција науке и културе у Србији, као и у свету. Једини је музеј који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле. Поседује изузетно вредне колекције: преко 160.000 оригиналних докумената; преко 2000 књига и часописа; преко 1200 историјско-техничких експоната; преко 1500 фотографија и стаклених фотоплоча оригиналних техничких предмета, инструмената и уређаја; преко 1000 планова и цртежа.

СВЕТ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА: ТЕСЛА ДАНАС - Велики научник, физичар, проналазач Никола Тесла за собом је оставио генијални проналазак полифазног система, оригинална истраживања чудесних појава високофреквентних електричних осцилација, која су послужила као темељ развоја потпуно нових решења у индустрији и телекомуникацјама, као и друге бројне проналаске који су дубоко утицали на читаву нашу цивилизацију. У емисији се посебан акценат даје на Теслине проналаске из области радиотехнике, преноса слике, говори се о Теслиним заштићеним патентима везаним за радио везе, о првој радиостаници у Колорадо Спрингсу која је Теслин пројекат, о бежичном преносу електричне енергије, о великом доприносу који је Тесла дао у развоју радиотехнике. Емисија је реализована у Музеју Николе Тесле у Београду где су и снимљени многи Теслини проналасци, макете експеримената многобројни Теслини цртежи и документи. Никола Тесла је умро 1943. године у њујоршком хотелу "Њујоркер" а урна са пепелом се чува у Музеју Николе Тесле у Београду.

* Сценарио и режија Милан Кнежевић, стручни сарадник инж. Александар Маринчић; сниматељ Миленко Јовановић, сниматељ звука Ђорђе Ђуровић, монтажа Светлана Недељков, уредник Иља Слани

* Премијерно емитовано 26.04.1984, Редакција научног програма; реприза 08.07.2005 и  07.07.2006 у "Трезору"

ИЗВОР СВЕТЛОСТИ - епизода серије Физика припада програмском блока Основи општег образовања. Све до 1. фебруара 1969. године школски пограм је радним данима почињао у 16 часова, а од 3. фебруара почиње преподневно емитовање. Блок се састојао од кратких емисија из области познавања природе и друштва, математике, биологије, физике, ликовног и музичког образовања. Емисија Извор светлости, прати причу о производњи сијалица као вештачког извора светлости и то кроз посету фабрици сијалица "Тесла" у Панчеву. Кроз основна објашњења из области физике, долазимо до коначног производа, сијалице, која има широку употребну намену, а нарочито као део новогодишњег украшавања града.

* Произведено 1969, Редакција школског програма; репризирано 26.12.2006. у "Трезору"

ИЗ СТАРОГ КРАЈА: ТВ ПИСМО - Емисија је снимана у неколико места у Лици и говори о нашим људима који су отишли у Америку па се вратили у родни крај, а и онима који ниссу. Између осталих ту је и прича о Николи Тесли. Камера приказује родни крај Николе Тесле и његову кућу у селу Смиљане. Водитељ разговара са мештанима о одласку у печалбу из ових крајева. Затим, камера гледаоца води у Америку, видимо лабораторију у којој је Тесла радио, хотел у коме је живео и умро, пратимо откривање споменика Николи Тесли на Нијагариним водопадима... Као музички лајтмотив ту је "Песма о старом крају" коју пева Арсен  Дедић.

*Производено 1985, Редакција документарног програма; репризирано 08.07.2005. и 01.06.2011. у "Трезору"

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 30. јан 2014, 18:19)
Uros [нерегистровани]

......

Da li mozete poslati emisiju:
Rudnik: stari zanati - 160. emisija serije "Dvogled".

(субота, 16. феб 2013, 21:51)
mare [нерегистровани]

plizzzz

molim vas da postavite onu emisiju gde se govori o finalnoj utakmici izmedju juventusa i ajaxa u beogradu, mislim 1974.

(среда, 09. јан 2013, 01:43)
Ivan Petrović [нерегистровани]

Ezra Paund

Poštovanje.

Da li možete da pošaljete i emisiju koja je bila posvećena velikom književniku Ezri Paundu?

Трезор Трезор

Аутор:
РТС

Трезор пажљиво окупља архивске емисије око тематских целина, а посебном опремом представља нов ауторски, критички приступ одабраној теми, жанру или самом медију. [ детаљније ]