Бизерта - повратак у легенду

Књига аутора Луке Николића "Србијо, мајко и маћехо" послужила је као инспирација за документарни филм "Бизерта - повратак у легенду".

"Почивај у миру, наш ђеде Ђунисије, заједно са 1790 српских јунака, који леже на великом гробљу малог Феривила, који дадоше животе у јуначким бојевима на пољу части, за победу и Отаџбину." - речи су које унук Лука упућује свом деди Ђунисију Николићу из Заовине, трећепозивцу 4. пука.

Емисија гледаоце води од села Заовине, родног краја Ђунисија Николића, до гробља Ференвил у Тунису.

Његову ратну судбину пратимо од тренутка када је мобилисан, па све до 2005, када његов потомак полаже струк босиљка и баца грумен земље из родног краја на гроб у далеком Тунису.

Уредник и редитељ емисије је Татјана Феро.

 

 

 

 

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 10. феб 2012, 23:58) - anonymous [нерегистровани]

Molim Vas

da li mozete da postavite ovu emisiju na sajt?Unapred hvala

(петак, 27. јан 2012, 23:21) - потомак [нерегистровани]

велики поздрав за господина Луку

Ја сам потомак војника који се није вратио из Првог светског рата. Драго ми је што је РТС успео да сними овакав филм о војницима који су се часно борили, прешли Голготу, а на жалост многи нису доживели да виде поново кућни праг. Поражавајућа је чињеница да и после 100 година, одговорне институције нису испитале шта се десило са тим војницима и где су њихови гробови. Ја нисам успела да нађем свог прадеду и никад нећу бити у могућности да се поклоним пред његовим спомеником. Најгоре за једног човека који својој Земљи да једино што има, а то је живот, је да му се избрише име и презиме и да постане један број. Надам се да ће људи који имају такву одговорност, као што је брига о културним добрима, нарочито cрпским гробљима, схватити колико им је важан задатак пред целом Нацијом поверен. Одушевила ме је велика љубав и поштовање исказано од стране других народа, пре свега Француског Адмирала, као и лекара и целокупног локалног становништа, који су сместили преко 30 000 рањеника у мале градове на Северу Африке. То је доказ да је наш народ увек имао пријатеље у другим народима, а да је на жалост због велике немарности сам себи најчешће највећи непријатељ. Велико поштовање и захвалност господину Луки Николићу на подареној књизи.

(четвртак, 26. јан 2012, 08:45) - снежана [нерегистровани]

Бизерта...


Драго ми је да ће се емитовати филм о српским гробљима из Првог светског рата, на Северу Африке, у Бизерти и другим местима.

Лично сам имала част да упознам господина Луку Николића и знам за огромни труд и рад који је уложио у истраживање и саму књигу.

На жалост, ја свог претка нисам успела да нађем, где је умро и, надам се, сахрањен

Велика срамота за наш, српски народ да и после готово 100 година немамо ажуриране податке о погинулим и настрадалим чак и за Први светски рат, а са друге стране, они који су сахрањени, као што је простор Северне Африке, заслужују достојно одржавање и памћење