Читање позоришта: Егон Савин

Професор режије на ФДУ у Београду и ФДУ на Цетињу, Егон Савин је већ низ година један од наших водећих позоришних редитеља, стваралац који је за свој рад у позоришту добио најугледнија признања и награде.

Његове су представе с успехом игране у готово свим значајнијим позориштима бивше Југославије подједнако као и у иностранству, од Тел Авива до Њујорка. Са великим успехом поставља дела домаћих и светских класика у којима, како каже, проналази конкретне трагове који откривају суштинску моћ позоришта у нашем времену и везују та дела и њихове ауторе за конкретан простор и конкретно време.

У новој емисији из серије "Читање позоришта", Егон Савин говори о својим тематским и поетичким интересовањима, о односу позоришта и здраве емотивности, о стваралачкој преокупацији у чијем је средишту судбина човека ненађеног у времену и средини у којој живи, о односу режије и сценске истине, о потреби и интересовању за сталним, поновним ишчитавањем домаће и стране класичне литературе као обавезном налогу сваког озбиљне позоришне уметности која жели да буде у дослуху са својим временом.

У емисији ће бити речи и о Савиновом односу према такозваној репертоарској политици у нашим водећим позориштима, о подели и специфичном раду с глумцима који пореди са избором партнера у приватном животу. Разговор је обогаћен бројним инсертима из представа које су обележиле протеклих петнаестак година.

Аутор и уредник: Слободан Савић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. дец 2009, 19:17) - Aleksandra [нерегистровани]

video zapis emisije

Može li nekako da se nabavi ova emisija?
Nema u RTS podcastu-u :(