Песма Евровизије 2015: Друго полуфинале, пренос

Након спектакуларног отварања јубиларне 60. Песме Евровизије 2015. године и прве полуфиналне вечери, на реду је друго полуфинале.

Сазнали смо којих се десет земаља из првог полуфинала пласирало у финале, међу којима је и Србија, коју представља Бојана Стаменов песмом „Beauty Never Lies", композитора Владимира Граића. Србија је оставила фантастичан утисак, добила један од највећих аплауза у Градској доворани у Бечу, и постала фаворит на кладионицама.

Друго полуфинале представиће 17 земаља, од којих ће се у финале пласирати десет. Одлуку о томе ко улази у финале доносе публика и стручни жири, у односу 50:50. Публика ће моћи да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне апликације, а гласање ће се обавити након што све земље изведу своје нумере, и то у трајању од 15 минута. Стручни жири сачињен је од пет чланова који су истакнути стручњаци у музичкој индустрији земље у којој гласају. Сваки од чланова стручног жирија ће рангирати нумере од прве до последње у полуфиналу у којем наступа земља у чије име гласају, а исти жири гласаће и у финалу. Комбиновањем гласова публике и стручног жирија, долази се до коначног распореда поена коју земља додељује, и то по традиционалном начину, најбоља песма добија 12 поена, друга по редоследу 10, трећа 8, и тако од 7 до 1 поена, за песму са најмање гласова. Уколико у укупном збиру две земље буду изједначене по броју гласова, предност има земља којој је публика доделила већи број поена. Осим земаља које учествују у сваком од полуфинала, право гласа имају и земље које су директне учеснице финала, равномерно распоређене у првом и другом полуфиналу, што је одређено жребом.

У другом полуфиналу ће, поред 17 земаља које се такмиче, моћи да гласају још и Немачка, Италија, Уједињено Краљевство, али и Аустралија, која ове године учествује директно у финалу и једина гласа у оба полуфинала и финалу.

Песма Евровизије одржава се од 19. до 23. маја 2015. године у Бечу, уз директан пренос на Радио-телевизији Србије.

Уредник и коментатор преноса: Силвана Грујић

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мај 2015, 16:47) - vote for/glasajte za Bojana/u [нерегистровани]

prenos,tim Srbija i RTS

Mnogo vam Hvala i Svaka vama cast ;) Oduvala je celu Evropu/Australiju!!!