Контекст 21

Климатске промене као највећи изазов нашег доба! Писана слова или куцање на тастатури? Који је модел развоја слободног знања? Могу ли роботи да пливају испод леда?

Централна тема емисије је развој слободног знања. Образовање је један од главних ослонаца модерног друштва, а интернет је већ увелико наша свакодневица као битан сегмент информисаности.

Уз помоћ њега решавамо све више проблема, од проналажења сервисних информација до истраживања нечег сасвим новог. О томе колико је развој слободног знања важан за сам развој друштва говоримо са Дејаном Кавајом Станишић из Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић".

Kлиматске промене у Србији још увек не изазивају довољно пажње. Катастрофална суша и шумски пожари из 2012. године, као и овогодишње поплаве, довољно говоре о угрожености наше земље. У емисији ћете од експерата водеће међународне установе у овој области сазнати који су последњи научни извештаји о глобалним променама климе, која је цена прилагођавања законског оквира европским стандардима, као и у којој мери климатске промене утичу на биодиверзитет.

Све више људи литературу, новине па и стрипове чита искључиво у дигиталном формату. Том тренду се полако приклањамо и прилагођавамо свакодневно, али у Финској су направили мало драстичнији корак. Тамо генерација ђака која креће у школу 2016. године једноставно неће имати часове на којима ће учити вештину писања писаних слова. Питали смо наше просветаре да ли би ова пракса могла заживети у Србији, и да ли би ипак имала неке негативне ефекте у васпитном процесу.

У овонедељном издању "Контекста 21" сазнаћете на који начин подводни роботи мапирају поларне ледене површине у 3Д технологији, шта све открива интернет страница "Дигитални Ајнштајн", али и друге занимљивости из образовно-научне области.

Уредник "Контекста 21": Зоран Живковић
Уредник емисије: Александра Даничић
Водитељ емисије: Ивана Миленковић
Редитељ: Милан Јовановић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Контекст 21 Контекст 21

Аутор:
РТС Образовно-научни програм

Емисија "Контекст 21" је недељник који бави се актуелним дешавањима из света науке, образовања, екологије и савремених технологија, али у коме често говоримо о темама у оквиру којих се ове области преплићу са уметношћу, забавом, спортом и многим другим сегментима живота. [ детаљније ]