Водич кроз модерну архитектуру Београда

Врачар

На Врачару су зидане куће са баштама, што је давало особит шарм овом делу града. Постојало је и удружење виђених Врачараца који су уређивали и одржавали овај простор. Средином седамдесетих година 20. века настала је необична кућа, препознатиљва градска ведута, палата Београд са 24 спрата. На месту где су млади српски официри учили да јашу, у згради Мањеж, сада се налази Југословенско драмско позориште. У непосредној близини је Цветни трг, окружен здањима из различитих епоха.

На Врачару су зидане куће за виђеније људе. Занимљива је кућа пуковника Елезовића, архитекте Александра Дерока, која у себи садржи елементе српских средњовековних манастира и сецесије, а у духу интернационалне архитектуре је вила Генчића, данас Музеј Николе Тесле.

Последњих година 20. века започета је свеобухватнија реконструкција старих стамбених блокова на Врачару. То су такозване интерполације, или нове куће уткане у постојећи градски низ. Обновљени су пролази, унутрашњост блока је уређена и амбијент постаје пријатан.

У Београду има доста неуређених дворишта, запуштених пасажа, неоткривених пречица који чекају да буду архитектонски обликовани.

У емисији говоре архитекти Михаило Тимотијевић и Бранислав Митровић.

Уредник: Љиљана Страхињић

Сценариста: Дијана Милашиновић-Марић

Редитељ: Ивана Стивенс

број коментара 0 пошаљи коментар