Трезор

Драган Колунџија - из серије Извесна питања.

Пре почетка разговора, уредник Душка Врховац Пантовић представља свог саговорника: "Драгомир, у поезији Драган Колунџија  рођен је 29. августа 1938. године у Горњем Водичеву код Новог Града. Основну школу завршио је у родном селу, а први разред ниже гимназије у Новом Граду. Долази у Београд 1952. године где наставља школовање у школи "Јосиф  Панчић", потом у 13. Београдској гимназији, па на Филолошком факултету где 1965. године дипломира на групи за Југословенску књижевност.

Прву песму објавио је у листу "Омладина" 1954. године, а прву књигу Затвореник у ружи 1957. године. Затим следе збирке: Чувари светлости, Орах, Слово за повратак, Заустављен живот, Злато и родитељи, Која година која звезда, Поглеђево, Тамне војске, Остављено светло, Очевина, Свежањ кључева, Године које проћи неће, Заустављене капи, Несванулице, Дневник затвореника у ружи и велики број поновљених издања и избора.

За свој књижевни рад добио је награде "Младост", "4. јул", "Драгојло Дудић", "Бранко Ћопић" и "Вукову награду". Био је запослен као уредник катедре за књижевност на Коларчевом народном универзитету, а неколико година провео је у Француској као наставник у југословенској школи.

* Реализација: Драган Милојковић, Зоран Прерадовић, Магдалена Шарић, Дејан Козић, Марко Ковачевић, Александар Лазаревић, Александра Лоренцин, Бошко Новаковић, Миленко Јовановић, Душан Кнежевић, аутор Душка Врховац Пантовић

* Произведено 1998, Редакција документарног програма, уредник Божидар Николић
 

број коментара 0 Пошаљи коментар