Трезор

Деведесет година од рођења хумористе Васе Поповића

Васа Поповић, књижевник, публициста и новинар, (Јазак, 16. март 1923 - децембар 2006). Васа Поповић се у књижевности јавио збирком песама Сремски загрљаји, штампаном 1952, да би се две године касније представио и збирком приповедака Волите се људи. Уследило је  затим још десетак збирки прича и један роман. Све њих карактерише особен тип хумористичког, шеретског приповедања, натопљеног бескрајним човекољубљем и топлином. Поповић је био дугогодушњи новинар и уредник "Јежа", "Политике" и "НИН"-а и велики пријатељ Бранка Ћопића и Милоша Црњанског. Аутор је више хумористичких ТВ серија и антологије хумора под називом Антологија леве стране.

Свечани пријем - друга епизода серије Максим нашег доба. То је серија занимљивих прича које говоре о нама и ономе око нас. Стална личност серије је Максим (Мија Алексић) који се увек налази окружен другим личностима и новим ситуацијама. У овој причи Максим је у улози уваженог јавног радника који са својом размаженом и де­тињастом женом треба да приреди пријем у свом луксузном стану. На при­јему ћемо видети ликове у ситуацији препознатљивој за висока гра­ђан­ска друштва, препуна скоројевића и интриганата.

Из критике: "Серија Максим нашег доба једна од најбољих које је телевизија до сада приказала... Поповић је зналачки представио свог јунака, посредно преко жене, намјештаја, комфора и познаника, али су му сви ти реквизити послужили да фасцинантно и прецизно представи караткер тог човјека, приземље његових асоцијација, сву примитивност и изгубљеност. Фина сатира, чиста алузија и игра коју је писац организовао да изрекне истину и о таквим Максимима, дали су необичан шарм овој емисији, којој је Здравко Шотра дао свој видљив допринос. Мија Алексић је и овог пута био супериоран, непоновљив у својој игри, до природности прецизан. Имао је у Вери Чукић равноправну партнерку, али су и Виктор Старчић, Васа Пантелић и Олга Ивановић такође остварили занимљиве ликове." ("Ослобођење", 09.11.1968)

** Улоге: Мија Алексић, Вера Чукић, Виктор Старчић, Олгица Станисављевић, Олга Ивановић, Васа Пантелић, Богољуб Петровић, Вера Томановић, Милан Гутовић, Милка Газикаловић, Власта Велисављевић

** Сценариста Васа Поповић, композитор Војислав Костић, слика Чедомир Станковић, светло Јован Чедић, микроман Петар Дујић, сниматељ звука Душан Станчевић, видео миксер Павле Марковић, магнетоскоп  Александар Четковић, техничко вођство инж. Јован Валчић, музички сарадник Радослав Граић; камермани Војислав Лукић, Милоје Лазић, Славко Алексијевић; сценограф Дора Душановић, костимограф Зорица Ружић, организатор Слободан Ђорђевић, секретар режије Нада Петернек, асистент режије Божидар Матковић, редитељ Здравко Шотра

** Премијерно емитовано 09.11.1968; Редакција Забавно-хумористичког програма, уредник Миодраг Маринковић

Гледаћете - Најава програма за недеље под називом "Трезорска честица" која је на програму од 18. марта: три епизоде "Каравана", емисију о инжењеру Божидару Болету Кнежевићу који је у Телевизији Београд радио од 1965. до 2005, а у петак, 22. биће приказани делови директног преноса прошлогодишње "Ноћи музеја" у Србији, као најава овогодишње, јубиларне X, за коју су припреме увелико почеле.

** Произведено 2013, Редакција за историографију

број коментара 0 пошаљи коментар