Арт зона

Један београдски ђак: Василије Поповић Цицо

"Он је права балканска личност, са балканском судбином и балканском распрострањеношћу своје делатности и свога живота. Као Црногорац, рођен у Скадру, а Уметничку школу завршио у Београду, највише је живео и радио у Македонији, био судбински везан за Бугаре, који су га као нацисти хапсили...", гласи део сведочења историчарке уметности др. Ирине Суботић, о личности и делу Василија Поповића Цица, карикатуристе, илустратора, сликара, сценографа, графичког дизајнера. За Поповића кажу да је један од најзначајнијих стваралаца у Македонији у 20. веку.

Поводом педесетогодишњице од Поповићеве смрти, а у сусрет стогодишњици од рођења, његова ћерка, историчарка уметности Гордана Поповић Васић, остварила је и кординирала опсежно истраживање, ревалоризацију и представљање његовог целокупног стваралаштва. Овај подухват чине две изложбе одржане крајем протекле године у Галерији Графичког колектива и Галерији Дома Војске у Београду, као и репрезентативна монографија, а уследиће и опсежна изложба у Скопљу.

У емисији посвећеној овом свестраном и изузетно надареном ствараоцу, чије је дело било скрајнуто, расуто и недовољно истражено, говоре историчари уметности: Гордана Поповић Васић, др Ирина Суботић, Љиљана Ћинкул, Љубица Дабић, илустратори као и карикатуриста Предраг Кораксић Коракс.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

број коментара 0 пошаљи коментар