Енциклопедија за радознале

Собрашице и друге приче

Собрашице или трпезари су родовске трпезе постављене у порти цркве. 

Грлишки манастир

Манастир се налази у близини села Грлишта, 14 км удаљеном од Зајечара, на обали Грлишког језера. Манастир је посвећен апостолима Св. Петру и Павлу. Према расположивим подацима, настао је у старијем периоду средњег века. Натпис изнад улаза у манастир говори да је манастир 1804. године дозидао и на њему преправке извршио поп Радосав Живковић, један од првих устаника у овом крају. Овај манастир, као и многи други манастири у Србији тог времена, био је средиште устанка у Црној Реци.

Собрашице

Служиле су приликом црквених празника за обедовање, окупљање сродника и њихових пријатеља.

У порти цркве у Бранковини, сачувано је неколико ових необичних грађевина. Собрашице су грађене од тесаних греда темељача које су постављене на веће каменове на угловима и спојевима. Стране су грађене у бондручном скелетном систему са стубовима и косницима, а кров је на 2 или 4 воде, покривен ћерамидом. Неке имају уградне столове и клупе, које су код неких собрашица у челу софре посебно обрађене за старешину задруге.

Јармовац

Надомак Прибоја, са десне стране Лима, на месту где хе Јармовачки поток усекао своје корито у плодну равницу Калуђерског поља налази се један он најзанимљивијих археолошких локалитета у нашој земљи. Иницијатор и носилац  истраживања, директор Завичајног музеја Саво Дерикоњић, сматра да је на овом месту пронађен један од четири најстарија рудника бакра на Балкану, односно девет у Европи

Кула у Ваљеву

Кулу Ненадовића, симбол града Ваљева, подигао је Јаков Ненадовић уз помоћ сина Јеврема у пролеће 1813. године, поред пута за Шабац, на самој ивици брда Кличевац. Као градитељски материјал, коришћен је камен порушене Витковића куле, која се некада налазила код ушћа реке Градац у Колубару. Ова кула је у потпуности реконструисана и заштићена, а од 20. марта 2012. године и отворена за посетиоце. У Кули је постављена стална музејска изложба која на најбољи начин асоцира на значај и историјат овог симбола града Ваљева.

Здање општине Вршац

У центру Вршца доминира високо здање некадашњег Градског магистрата у којој се данас налази Скупштина општине Вршац. То је комплекс који се састоји од три зграде грађене у три века. Њен најстарији део је зграда на углу Дворске и Доситејеве са два трга, грађена је у првој половини 18. века, а откупљена је за потребе Вршачке муниципије. Класицистичког је стила и истиче се веома складним линијама, а посебно је краси истурени део - еркер на самом углу, као и украси око прозора на спрату.

Јован Главосек Петруски

Чим продје село Забрегу код Параћина, Црница поново улази у кањон. На левој речној обали се налазе остаци  храма посвећеног светом Јовану Главосеку. Подаци о овој Цркви су врло оскудни и познато је само да је обновљена 1520. године. Радови на ископавању манастира Светог Јована Главосека почели су још седамдесетих година прошлог века, када је откопана и конзервирана црква. Да се радови наставе, ангажовали су се сами Забрежани . Они су уз помоћ општине склопили уговор са Заводом за заштиту споменика културе и уплатили им средства.

Сниматељ: Периша Ђинђић

Уредник и аутор: Миодраг Зупанц

број коментара 0 пошаљи коментар