Енциклопедија за радознале

Бели мост и друге приче

Архео налазиште Челина

У насељу Челине, на ободу града Прибоја, откривени су остаци кућа рудара оближњег неолитског рудника. Према траговима, куће са 70 до 100 квадрата у основи су спаљене, али су остала камена огњишта и пећи за печење хљеба, хране и керамичких посуда. На згаришту насеобине нађени су ножеви, сврдла и секире од камена, буздовани брушени пијеском, игле, шила, пробојци, кукице за пецање рибе и пољопривредне алатке израђене од кости јелена, као и једна бакарна перла. Радовима руководи Саво Дерикоњић, археолог.

Бели мост

Бели мост или Мост љубави је назив за невелико али лепо здање у Горњој Врањској махали, у улици Девет Југовића, које премошћава плаховиту Врањску реку.

Мост је симбол и понос Врањанаца, краси грб града Врања. Према запису на каменој плочи, подигнут је 1844. године. О настанку постоји неколико легенеди.

Испирач злата

На Пеку, од његовог извора близу Мајданпека, до ушћа у Дунав код села Кусиће, златна жица се испирала још у доба Римљана и Турака. Легенда каже да су за царицу Клеопатру направљене минђуше од злата из Пека. Испирачи злата масовно су долазили на обале Пека у потрази за богатством, а ко је и колико драгоценог метала успео да пронађе, остала је вековна тајна. Осамдесетогодишњи Стојан Велојић из Нереснице један је од последњих испирача злата на Пеку.

Мажићи

Међу седам манастира и осамнаест цркава који су у Милешевској епархији последњих година обновљени или изнова саграђени, убраја се и манастир Светог Георгија у Мажићима, који се готово два века налазио у рушевинама.

Ова древна богомоља у историјским изворима се помиње још у дванаестом веку, старешина манастира је био међу изабраницима који су бирали Студеничког игумана. Реконструисан је у духу половине тринаестог века када је ово значајно здање обновио краљ Милутин.

Нишка бања

Нишка Бања се налази на југоистоку Србије, поред магистралног правца Ниш-Софија. Лежи у подножју Коритњака, огранка Суве Планине, на надморској висини од 248 м. Удаљена је 10 км од Ниша и 250 км од Београда.

Аутор: Миодраг Зупанц

Сниматељ: Периша Ђинђић

број коментара 0 Пошаљи коментар