Дуго путовање

"Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест", нови документарни филм продукције Си-Ти-Ви (SEETV) биће премијерно приказан на Првом програму РТС-а.

У филму редитеља Жељка Мирковића и продуцента Душана Гајића, писци Миљенко Јерговић и Марко Видојковић баве се разликама у тумачењу историје на подручју бивше Југославије и истражују како поделе, у виђењу прошлости, утичу на садашњост и будућност региона.

Овај "Road movie", о посвађаним балканским историјама, са двојицом познатих писаца у главним улогама, већ је учествовао на свим најзначајнијим фестивалима у региону. После успешне светске премијере на међународном фестивалу "Загребдоx", у марту, учешћа на фестивалу "Балкан Трафик" у Бриселу и фестивалу "Белдосц" у Београду, Дуго путовање ће се појавити 25. јула, у званичној селекцији Сарајевског филмског фестивала - вероватно највећег филмског догађаја у региону.

Током лета, филм је учествововао и на Фестивалу креативног документарца у Херцег Новом и "Докуфесту" у Призрену. Дуго путовање је филм који још није представљен широкој публици, али се о њему увелико говори као примеру свежег погледа на старе балканске контроверзе.

Већ на премијери у Загребу, Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест привукло је велику пажњу и добило позитивне критике у хрватској штампи. Јутарњи лист, у тексту на две стране, детаљно представља филм као опуштено и духовито путовање кроз неке од најмрачнијих епизода овдашње историје и нека од најозлоглашенијих стратишта.

Слободна Далмација констатује да је у питању неформални час историје, који ће гледаоцима бити интригантан, слагали се са њим или не, а Вечерњи лист цитира протагонисту филма, Миљенка Јерговића, који каже да је Југославија мртва, али да њене контроверзе још нису покопане.

Лист одаје признање ауторима који су, једносатним документарцем, проговорили о Блајбургу и Јасеновцу, Вуковару и дистрикту Брчко, стратиштима и историјским митовима, национализму и истини. Путујући трошним, црвеним "југом", Видојковић и Јерговић испитују колико страна има истина, без намере да филмом испишу прецизну историју, пише београдска Политика.

Главни протагонисти филма су двојица писаца, Миљенко Јерговић из Хрватске и Марко Видојковић из Србије, који се смењују за воланом "југа" у вожњи, са краја на крај пута, који се некад звао Аутопут братства и јединства. Кроз ретровизор, Марко и Миљенко бацају поглед на заједничку прошлост, истражују поделе које је донела историја, питају се где их води садашњост, и добро се забављају.

Док се "југо" пробија између камиона и брзих аутомобила, чека у редовима на безбројним граничним контролама, Миљенко и Марко размишљају о новом, свежем стању на Балкану. У вожњи коментаришу вести на радију и сећају се старих нумера, али изнад свега - разговарају са људима од којих траже одговор на то како су дотле доспели и где ће их даље одвести аутопут историје.

"Немогуће је бурну историју региона, какав је Западни Балкан, описати једним филмом, каже протатогониста фима Марко Видојковић. "Оно што, ипак, може да се разјасни јесте велика медијска и политичка манипулација овим просторима, која траје кроз целу новију историју, а наставља се и данас. Путовање у аутомобилу, склоном кваровима, који судбински носи назив "југо", од Триглава до Вардара, оживљава једну, некада велику, срећну и моћну државу, растурену похлепом и мржњом, како споља, тако и изнутра."

"Наша историјска стварност се у последњих 50 година мењала више пута, онако како се мењала и политичка стварност. У том мењању разних истина, ми смо се накако погубили и изгубили ширину и интересовање за оног другог", каже редитељ филма Жељко Мирковић.

"Након ове екскурзије и пређених 3000 километара на путу, у малом црвеном "југу", откривајући и трагајући за тим другим или трећим око нас, можда ћемо успети мало боље да сагледамо и себе. Прешли смо толики пут, да бисмо се вратили себи" каже Мирковић.

"Моја лична историја је историја немогућег повратка кући", каже протагониста филма, писац Миљенко Јерговић. "Тај повратак је немогућ, због тога што је место које сам доживљавао као дом, као завичај, као домовину, остало изгубљено у времену. Прича коју смо прошли мој пријатељ Марко и ја за мене је, заправо, покушај да се пробије та временска опна, да се открије шта се са нама, нашим животима и нашим заједничким и појединачним историјама у међувремену догодило."

"Довољно је видети разлике са којима се у Хрватској и Србији обележава годишњица "Олује", Јасеновца и Блајбурга, конфликтна тумачења рата у Босни оживљена су суђењем Радовану Караџићу, или са колико жучи се и данас у Србији расправља о улози четника и партизана, да бисмо схватили да овај филм није филм о историји - већ о садашњости. Међусобно супротстављене историје нису специјалитет Балкана, али је време да научимо како да изађемо на крај са тим разликама, на начин који неће стварати тле за нове сукобе, рекао је продуцент филма Душан Гајић.

Редитељ је Жељко Мирковић, новинари Слађана Зарић, Борјан Јовановски, камерман Миодраг Трајковић, тонски сниматељ Горан Стифанић, асистент камере Ненад Спасојевић, сценаристи Жељко Мирковић и Душан Гајић, монтажер Павле Никић, сарадник на сценарију Тим Јудах, аутор музике Влада Дивљан, продуцент Душан Гајић.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 19. нов 2010, 08:20)
Goran [нерегистровани]

Hocemo reprizu

Konacno nesto dobro...hocemo reprizu

(четвртак, 18. нов 2010, 19:33)
anonymous [нерегистровани]

dobar izbor

dobre filmove pustate u poslednje vreme...

(четвртак, 18. нов 2010, 17:58)
zvrk [нерегистровани]

hvala...

Posto sam veliki ljubitelj dokumentarnih fiolmova, jako me raduje sto cu odgledati i ovaj zanimljiv road movie...
Nadam se, da ce u buducnosti rts posvetiti vise paznje dok. filmovima...