Да Можда Не

Производња у Србији - туђе слађе

У Србији се једе казахстански пасуљ, кинески бели лук и аустријски црни, италијанске јабуке, бразилска јагњетина, вијетнамски сом, македонски парадајз и краставци, па чак смо почели да увозимо и малину, по којој смо познати у свету.

У производњи технике заостајемо из објективних разлога, као и остатак света пред налетом азијске робе. Одавно не производимо телевизоре, белу технику, а уместо домаћих аутомобила, национална класа је по лиценци "Фијата".

Домаће грађевинске фирме, које су радиле широм света, губе тендере, јер не могу да испуне услове. Кинези нам граде мостове, а Аустријанци путеве. За наше је резервисано место подизвођача.

Да ли је могуће са таквим стањем остварити економски развој и обезбедити запосленост? Да ли је то судбина коју је глобализација наметнула Србији или смо се и ми потрудили да заостанемо?

У емисији Да Можда Не, Оливере Ковачевић, говоре:

Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије,

Драгољуб Вукадиновић, председник компаније "Металац" у Горњем Милановцу,

Миодраг Зец, економиста,

Александар Милорадовић, саветник у СИЕПА-и (Агенција за страна улагања и промоцију извоза),

Зоран Илић, аутор пројекта Врхунски српски производ,

Горан Паповић, председник Удружења за заштиту потрошача Војводине.

Објављујемо истраживања јавног мњења, које је специјално за ову емисију урадио Истраживачки центар РТС-а.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 15. мај 2010, 15:21) - student [нерегистровани]

hvala

fenomenalna atmosfera sinoc u vasoj emisiji. Onaj najmladji ucesnik u vasoj emisiji bi trebao da nauci kad i sta da kaze, JA KUVAM TETOVAC, super to je samo nas proizvod, ne postoji nigde u svetu, aloooo decko. Mnogo je neiskusan i ne ume da poveze tackice. Profesor Zec nije jasno odgovarao na neka pitanja, ali je zato izjava TO VAM JE KAO KAD NEMATE NISTA, PA ONDA IMATE JEDNO JAJE objasnila celu situaciju, zovite ga cesce u emisiju, bas je napravio veselu atmosferu

(субота, 15. мај 2010, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Informatika

Mogućnost konkurencije zemalja sa malim brojem stanovnika na međunarodnom tržištu je upravo u informatici i robotici jer roboti zamjenjuju ljudsku radnu snagu a informacije se danas prenose Internetom stoga nije potrebna infrastruktura na velikom nivou.

(субота, 15. мај 2010, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala Vam Olivera i na izboru tema, koje nas tiste, i na nacinu kako vodite emisiju. Zaista zadovoljstvo gledati i slusati.

(субота, 15. мај 2010, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Uvoz vs izvoz

Države sa malom teritoriom i malim brojem stanovnika moraju da uvoze sirovine da bi ih preradile i kasnije te proizvode koristile i sa izvozom tih proizvoda isplatile toškove uvoza i s tim bile sigurne da neće zagaditi okolinu, istrošiti svoje resurse i bankrotirati.

(субота, 15. мај 2010, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Relativnost kvaliteta i orginalnosti

To što odlikuje najprodavanije proizvode na tržištu jeste pakovanje i cijena. Sadržina i kvalitet moraju biti zadovoljavajući međutim bez prepoznatljivog i privlačnog pakovanja i bez pristupačne cijene proizvod nije konkurentan bez obzira na njegov kvalitet.

(субота, 15. мај 2010, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Vjerovali ili ne

U jednom istraživanju sprovedenom u Švedskoj došli su do nevjerovatnog zaključka a to je da djeca koja su naučila da konzumiraju sladolede sa vještačkom aromom jagode izbjegavaju sladolede sa prirodnim aromom, dakle sladolede koji zaista i sadrže samo jagode, jer smatraju da su neukusni.


(субота, 15. мај 2010, 08:42) - Čović Miodrag [нерегистровани]

može još bolje

Odlična tema,solidan izbor gostiju,ovde ne nemislim samo na prsonalno nego i poslove kojima se bave.
Mislim da bi možda na jesen trebalo ponoviti temu sa sličnom strukturom gostiju ali uz više pravih pokazatelja o domaćoj privredi kao i samom uvozu .
Ovakve i slične emisije mogu da doprinesu da narod vidi učinak svake vlasti mnogo više nego što sazna od otrcanih napada opozicije na vlast.

(петак, 14. мај 2010, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

dobra emisija

Nije tudje sladje, nego je tudje jeftinije i to je cela filozofija.
Novcanici su nam prazni, tako da je tesko ocekivati da ce narod kupovati skuplje domace proizvode (nisu svi skuplji, ali dosta toga i jeste). Ja npr, preferiram domace proizvode (sem tehnike, naravno) i mislim da su dobrog kvaliteta, ali kad vidim da su nasi proizvodi jeftiniji u Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji...to mi uopste nije jasno?? Nas u Srbiji neko opasno pljacka, ili sta je u pitanju??

(петак, 14. мај 2010, 13:56) - Rajko Cvetkovic [нерегистровани]

Zastite i trziste ne idu zajedno!

Zasto bih ja kupio domaci proizvod ako je skuplji od uvoznog? Ako se uvozniku vise isplati da uveze nego da nabavi od naseg poljoprivrednika, pitam se da li je nasa cena trzisna?
Kod nas se prodajna cena formira na osnovu napravljenih troskoga i projektovane zarade, a da li su ti troskovi mogli da budu manji?
Zastite i trziste ne idu zajedno!

(петак, 14. мај 2010, 12:59) - Miloš [нерегистровани]

Možda

Odlična tema i to za Ministra poljoprivrede gospodina Dragina i Ministra trgovine gospodina Milosavljevića.Ključno pitanje za obojicu;Zašto je cena svinjskog karea u prodavnici 1050dinara,a cena svinja 80-85 dinara žive vage?Faktički ispada da za 8kg karea trgovac kupuje tovnu svinju od 100kg.Znam,njih dvojica nisu prisutni ali možda može da odgovori gospodin Bugarin.Jednostavno iz prethodno navedenog,trebalo bi da proiziđe da tuđi svinjski kare iznosi nkod nas višestruko jeftinije i da se jednostavno potrošačima učini dostupnim i to gotovinskim plaćanjem.
Hvala..