Упитник

Одлука Уставног суда: нови талас локалних избора?

Борба за власт на локалу, после одлуке Уставног суда да бланко оставке одборника нису у складу са Уставом, што значи да би требало да припадају одборницима, а не партијама - тема је емисије Упитник.

Да ли су највећи добитници напредњаци, који би требало да добију 580 одборничких места широм Србије којима је до сада располагала Српска радикална странка? Мења ли се мапа локалне власти у Србији и хоће ли бити масовних локалних избора?

Гости: Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, Александар Мартиновић, потпредседник СРС-а и Никола Селаковић, члан Председништва Српске напредне странке.

Уредник и водитељ Оливера Јовићевић.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 19. мај 2010, 16:48) - Chile [нерегистровани]

cudna odluka ustavnog suda

Ovde kod nas u Kanadi glasamo za pojedinca koji predstavlja svoju partiju jer pre svega znamo kakav PROGRAM ta partija ima, zato za njega i glasamo a ne zato sto je on dobar covek, lepo prica i sl. Odbornik prestavlja svoju partiju i program a ne samog sebe. On ako je promenio tabor ne moze da poveze sa sobom i moj glas, jer opet ja glasam za PROGRAM partije a ne za pojedinca.
Vrlo prosto...

(среда, 12. мај 2010, 11:04) - Никола [нерегистровани]

Правници

Господин Мартиновић је стварно показао да је одличан правник, и драго ми је да је објаснио колегама неке ствари у емисији !

(уторак, 11. мај 2010, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Upitinik

Mislim da je zaista vreme da se Izborni zakon menja kako na lokalnom tako i na republickom nivou.Tebalo bi dati mogucnost i pojedincu na u okviru partije koju ce da zastupa na izborima da moze da se kandiduje i na taj nacin da pokaze koliko je zasluzio da bude biran.O tome mozemo dosta da naucimo od skandinavskih zemalja koje imaju vecu tradiciju u demokratiji.

(понедељак, 10. мај 2010, 21:40) - Ognjen [нерегистровани]

Sramota

Ovo nema nigdje na svijetu da se tako otimaju mandati politickim strankama kao u Srbiji. Kako mandat moze da pripada pojedincu??? Taj pojedinac je mozda izabran u skupstinu bas zato sto je clan neke stanke a ne sto se zove tako i tako.... Jer da je taj pojedinac htio stvarno da udje u skupstinu on bi se kandidovao kao nezavisni kandidat ali nije to htio jer je bio siguran da ce lakse proci cenzus preko ledja neke stranke. Zasto taj pojedinac, u ovom slucaju njih 500, nije osnovao svoju stranku prije izbora pa onda pošteno ušao u skupstinu..... Podrška gospodinu Martinoviću iz Republike Srpske iz Brčkog!!!

(понедељак, 10. мај 2010, 20:11) - Dragan [нерегистровани]

Izbori

Sta nas ceka, masovni lokalni izbori ili ne, videcemo uskoro. Ipak, odluka Ustavnog suda se mora postovati, ili bi bar tako trebalo biti. U trenutnim privrednim i politickim okolnostima svaka nova nestabilnost nece doneti nista korisno.

(понедељак, 10. мај 2010, 16:54) - glas razuma [нерегистровани]

sporna odluka

ovo sto je odluceno tako bi po nekom pravilu trebalo da bude, da poslanik bude vlasnik mandata, ali poznavajuci prilike u Srbiji ova odluka opet naveliko otvara vrata politickim transferima i kupoprodji poslanika i njihovih mandata. Tajkuni koji imaju dovoljno novca moci ce znatno vise uticati na pojedine odluke parlamenta nego sada. Naravno ne mislim da ce to tako otvoreno ciniti kao nekad Bogoljub Karic, ali da je taj prikriveniji cin jos i opasniji, jer se ne vidi odmah. Zato ne bih tvrdio ni da je odluka potrebna ni da je neophodna za Srbiju, ali sta je tu je. Videcemo sta ce biti kad male stranke vlasti pocnu ucenjivati vladu!? Hoce li onda proraditi berza i biti otvoren prelazni rok, kao sto je to bivalo u neka prosla vremena?

(понедељак, 10. мај 2010, 16:32) - Janko [нерегистровани]

Član 43 Zakona o lokalnim izborima

Ustavni sud se nalazi pred veoma delikatnim zadatkom da obrazloži deo Odluke o neustavnosti Zakona o lokalnim izborima - član 43, koji reguliše da Stranke, koalicije i grupe građana odlučuju kome će biti dodeljeni odbornički mandati preko ovlašćenig predlagača.Prvo, verujem da je Ustavni sud imao na umu da zakon uređuje proporcionalni izborni sistem. Drugo, da u tom izbornom sistemu predlagači : Stranke, koalicije , grupe građana UTVRĐUJU LISTE . Treće, da li po tome neko ko je na 70 mestu liste za lokalne izbore u nekoj opštini je manje vredan od onog ko je na 5 mestu ! I kada taj može postati odbornik! NIKAD! I kada će neko u postojećem sistemu prihvatiti da bude na 70 mestu! NIKAD! I da li bi neko na izborima 11.maja 2008.godine prihvatio da bude 70. na listi u proporcionalnom izbornom sistemu ! NIKO I NIKAD, jer zna da nikad neće biti odbornik! Treće, ko može da tvrdi da su birači glasali i za redosled na listi ! NIKO OZBILJAN ! Problem je CEO ZAKON i IZBORNI SISTEM u Srbiji. Nemožete imati "brze evropske vozove" po šinama Srbije! Nažalost ali je tako !

(понедељак, 10. мај 2010, 14:29) - Branko [нерегистровани]

Odbornički mandati

Dve nedelje smo svedoci rasprava o Odluci Ustavnog suda koja je proglasila neustavnim DVA člana Zakona o lokalnim izborima. Član 43 i član 47 Zakona. Polemiše se gotovo isljučivo o članu 47 - "blanko ostavke", i implementaciji iste u praksi odnosno lokalnim skupštinama po objavljivanju u Službenom glasniku.A šta će se dešavati sa "sankcionisanjem" odborničkih mandata vezanih za član 43 Zakona čijom su primenom Stranke odredile odbornike sa liste bez obzira na redosled? I taj član je proglašen neustavnim! Da li se može desiti da uđemo u postupak ponovnog konstituisanja opštinskih skupština!Naprosto: nemože nešto biti neustavno a nešto malo manje neustavno! Ukoliko se retroaktivnost primeni za član 47 MORA i za član 43! TAKO JE REKAO USTAVNI SUD!!!

(понедељак, 10. мај 2010, 13:30) - Vladimir 0710 [нерегистровани]

Lokalni izbori

Bolju situaciju ne mogu doneti novi izbori u Srbiji, već izbori na lokalnom nivou samo tamo gde je potrebno bez obzira kojim će partijama/strankama narod dati poverenje. Normalno je da novo izabrane osobe u okviru lokalne samouprave moraju raditi na rešavanju problema, a ne skidati šešir i čekati da im uvek u njega ubaci/dodeli donaciju, kredit i drugi vid pomoći samo država. Nemaju sve opštine iste kapacitete, potencijale i mogućnosti za istim privrednim razvojem u svakom od pet regiona. Pozdrav

(понедељак, 10. мај 2010, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

Dobra oduka

Stranke treba da imaju poštene kandidate koji neće prelaziti iz jedne u drugu za novac i ostale privilegije. Jednostavno, vreme je da se politička scena očisti od ljudi koji bi se prodavali posle svake situacije u kojoj se nadju. Podržavam odluku Ustavnog suda jer smatram da nasem političkom sistemu treba ozbiljna promena. Ljudi, a ne stranke mogu da izvuku zemlju iz teške situacije.

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]