Упитник

"Тито и наследници" - специјално издање "Упитника" поводом 30 година од смрти Јосипа Броза.

Тема је емисије Упитник јесу лице и наличје владавине Јосипа Броза Тита, тридесет година од тренутка када су сирене 4. маја, 1980. године, у 15.05, огласиле вест о његовој смрти.

О контроверзној владавини и политици једног од најмоћнијих државника тог времена говоре: Драгољуб Мићуновић, Азем Власи, Срђан Цветковић, Нијаз Дураковић, генерал Стеван Мирковић и други сведоци времена, сарадници и противници.     

Уредник и водитељ је Оливера Јовићевић.

број коментара 53 Пошаљи коментар
(уторак, 04. мај 2010, 18:34) - PEPI [нерегистровани]

prošlost

Interesantna je pojava, da za Titom i njegovim vremenom, ponajviše žale
mlađi ljudi, koji su eventualno išli u osnovnu školu, kad je Tito umro. Očito da je to samo sječanje na lijepo djetinjstvo. Propitajte se malo po Hrvatskoj, što se misli o onom vremenu. Mislim da su od samog Tita, bili gori i odurniji svi oko njega, to jest aparat koji je radio u njegovo ime, a u svoju korist.
Dobro je netko primjetio da nje bilo sve crno-bijelo, a ja dodajem, bilo je sivo.
Hrvatima je, između ostalog, dovoljo za sva vremena, što je u ondašnjoj miliciji bilo preko 60-70% milicajaca Srba, kojih je u stanovništvu Hrvatske bilo cca 12%. Za ostale detalje nemamo ni vremena ni prostora.

(уторак, 04. мај 2010, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

istina

Samo usput:) Gledao sam odlicnu BBC seriju "WW2-behind closed doors". Iz tek objavljenih Britanskih dokumenata, po kojima je serija bila napravljena, Staljin i Cercil su na sastanku dogovorili podelu Evrope po kojoj je Jugi bio predvidjen raspad tokom rata, i 50:50 podjela izmedju Rusa i zapada.
Tako da ne stoji Micunova izjava da je Juga bila siva zona i niko je ne bi napao.Samo titovom i partizanskom pobjedom je Juga i bila sacuvana.

(уторак, 04. мај 2010, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

kao gradjanin

uopšte me ne zanima kako se zove društveno uređenje, ko je predsednik, kakvi su izbori, kakav je BDP ili GDP, kakva nam je ekonomija i ko investira, ne zanima me ni ko je direktor preduzeća, kako se zove država ... ali me zanima kvalite mog života, koliko radim i koliko sam plaćem.
I onda a i sada je bitno koga znaš a ne koliko znaš i to je tako u celom svetu, ostale priče su maskarade.
Ako uporedim ono vreme i ovo vreme, nemam dileme kada je za moje standarde bilo bolje, a svako nek se opredeljuje sam.

(уторак, 04. мај 2010, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Dopuna

Dakle: nije ista situacija sa Kosovom i Slovenijom, Hrvatskom, i drugim republikama, jer Slovenci, Hrvati, Srbi, Crnogorci i Makedonci nemaju druge drzave osim tih svojih republika u Titovim granicama, a Albanci imaju Albaniju, zar ne? Albanci misle da je Tito i njima dao neke granice, ali to nije isto, to nisu granice republike, vec jedne oblasti (pokrajine) u sastavu Srbije. Dakle, Albanci su najmanje ispostovali Tita i njegovu volju. Ne mislim na Vas licno, Vi ste dobro postupili sto niste podrzavali ekstremisticke zahteve Albanaca za republikom, i nemojte zbog toga da se kajete, to je najsvetliji primer medju Albancima.

(уторак, 04. мај 2010, 01:49) - anonymous [нерегистровани]

J.B.Tito

Svi oni koji danas osudjuju Tita kao glavnog krivca za nevolje Srbije nemaju hrabrosti da kazu da su zapravo glavni krivci tadasnji srpski politicari najblizi saradnici Tita. Oni su vukli konce, predlagali i usvajali sve sto se tice Srbije.Odobravali su sve bez suprostavljanja i suvisnih pitanja samo da bi sacuvali svoje pozicije i dodvorili mu se.Zna se dobro ko su sve bili ti ljudi.Jedan jedini koji je digao glas za spas Srbije, Rankovic, eliminisan je iz politike jer je bio sam. Da je tada bilo vise "Rankovica" Srbija bi danas bila nesto drugo i daleko bolje.A sto se samog Tita tice bio je veliki drzavnik sto mu je priznao ceo svet iako je bio diktator.Bio je sposoban i zbog toga postovan. Gotovo da nije bilo nezaposlenih, fabrike i preduzeca su radile, naje bilo zardjalih katanaca, mnogo toga je izgradjeno, Jugoslavija je dignuta iz pepela,neutralnost u uslovima hladnog rata dveju sila,Perfektno resena zdravstveno-socijalna zastita kakve nije bilo u svetu itd.Pokazete zdravstvenu knjizicu i to je bilo sve.Korupcije i kriminala bilo je deset puta manje nego sada i da vise ne nabrajam.Danasnji politicari bi mogli mnogo toga da nauce od njega i da prilagode danasnjim uslovima.

(уторак, 04. мај 2010, 00:34) - Ratko [нерегистровани]

Diktatura

Josip Broz bio je diktator odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, simbol i nosilac antisrpske politike jugoslovenskih komunista.
Tek danas mozemo u potpunosti da sagledamo koliko nam je zla naneo komunizam.

(уторак, 04. мај 2010, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

30

o tome trebaju pricati oni koji su u to vreme ziveli a mi mladji samo da znamo istinu koliko je to moguce znati......

(уторак, 04. мај 2010, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

t

svaka cast

(уторак, 04. мај 2010, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

slava

Ne sviraj..moj deda i otac su svake godine slavili Vavedenje presv.Bogorodice i nikad ih niko nije proganjao...i ne samo moj deda vec celo selo

(понедељак, 03. мај 2010, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

Jugoslavija

Svima je bila potrebnija nego Srbiji, ali nikad ne bi nastala da je Srbi nisu bili inicijatori za njeno stvaranje. Ni kada je stvarana, ni kada je rusena, ostali nisu bili svesni njene vrednosti, a Srbija njene stete. Nadam se da ce se u bliskoj buducnosti svi osvestiti.

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]