Трагом чувара светосавља

„Трагом чувара светосавља" је емисија посвећена манастирима Милешевске епархије. Водимо вас у манастире који су на караванском путу од Дубровника ка Цариграду. Осим историјског и културолошког значаја, забалежили смо и мало познате детаље у вези са овим светињама.

Игуман манастира Дубница открива место на коме су гробови монаха који су у 16. веку, на брду надомак манастира, својим телима бранили мошти Светог Саве од Турака. Долином Лима стиже се до Бање код Прибоја и манастира посвећеног Светом Николи.

О историјском заначају овог манастира и средњовековним црквеним предметима из његове ризнице, који су до 1974. године били закопони у земљи, говори игуман Петар. Пут нас води до манастира Мажићи, још једно место које је походио Свети Сава. То је био духовни храм, али и једна од првих средњовековних болница. У околини манастира су током археолошких истраживања пронађени бројни хируршки инструменти налик данашњим.

Доносимо и ексклузивне кадрове руке Светог Саве која се чува у олтару манастира Милешева. Поред археолога, историчара и кустоса у емисији говоре монаси и монахиње ових храмова као и владика Јоаникије.

Аутор: Вера Јанковић Раичевић
Уредник: Љубисав Алексић
Сниматељ: Владимир Јовановић
Монтажери: Ненад Дамњановић и Душица Митровић

број коментара 0 Пошаљи коментар