Упитник

Пре недељу дана, Представнички дом Конгреса САД у пуном саставу први пут је једногласно усвојио резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи - Илија, Агрона и Мехмета.

У документу се наводи да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Држава и Србије. Србија би, према резолуцији, решење тог убиства требало да постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које верују да су одговорни за тај злочин. Браћа Битићи ухапшени су 1999. године на уласку у Србију због, како су тврдили тадашње власти Србије, нелегалног преласка границе, да би по одслужењу казне били пуштени из затвора, а потом убијени. У којој фази је случај Битићи? Шта се променило у односу према жртвама сукоба на Косову? Да ли су тачне тврдње да су представници америчког Федералног истражног бироа били укључени у истрагу?

Гости у студију су Ивица Дачић, министар спољних послова, Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника и Иван Ђурић из Иницијативе младих за људска права у Србији. 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]