Око економије: Удари дрона на црно злато

Тензије на Блиском Истоку повећале цену нафте.

Нова светска политичка,  али и економска криза на видику. Цена нафте порасла је у једном дану за 20 одсто због страха за глобалне залихе и раста тензија на Блиском истоку након напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте. То је био највећи  скок цене у једном дану још од 1991. и кризе у Голфском заливу.

Ово је отворило ионако горуће питање - однос Америке и Ирана јер је Вашингтон оптужио Техеран  да је крив за те нападе, иако је одговорност преузели јеменски Хути.

Вашингтон, снажан савезник Ријада, води оштру политику против Ирана којом покушава да примора Техеран да поново преговара о већим ограничењима на нуклеарни програм, да ограничи балистички програм и да престане да подржава регионалне снаге.

Раст тензија постаје глобални проблем - хоће ли Трамп да удари на Иран и како ће се то одразити не само на цену нафте, већ на политичке и економске односе.

О могућим последицама говоре гости Ока економије: професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић, политички аналитичар Обрад Кесић, стручњак за Блиски Исток Момир Турудић и генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић.

Емисију води и уредјује Весна Дамјанић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]