Од злата јабука: Крф - острво спаса

Емисија "Од злата јабука, Крф - острво спаса", доноси малу причу о великим људима, о снази и људскости... Причу коју свака генерација мора да чита, мора да проживи и поклони се сенима ратника...

Ово је прича о голготи српске војске и снази српског народа, о нераскидивој вези Грка и Срба заувек запечаћеној у дубини "плаве гробнице", у крфским лукама, међу прецима и потомцима.

Идилични пејзаж грчких острва Крф и Видо, контраст су снажној војничкој и људској причи. Догађаји у којима је учествовала српска војска, млади људи, патриоте и данас, после више од једног века, узнемиравају и маме сузе.

То су места где осећамо дамаре наших прадедова, наших дедова и оних који то нису стигли да буду. Места на којима су наши преци, наше негдашње постојање и непостојање.

Ово је прича о Јанису Јанулису који је парче драгоцене земље занавек даривао Србији, да на њој у миру почивају преминули српски војници "доброћудних и питомих очију" (како су их Гркиње описивале).

Ово је прича о Крфу на којем су српски гробови али и Српска кућа која од заборава чува колективно сећање српског народа.

Ово је прича о Крфу, острву на које би свако ко се осећа Србином или је поштовалац историје, бар једном у животу, морао да дође и то не само као као туриста већ и као поклоник!

Аутори емисије: Мишо Вујовић и Небојша Петровић

број коментара 0 Пошаљи коментар