Гуске су спасиле Мокрин

Светско првенство у надметању гускова

Овде на углу улица Милана Маленчића и Васе Стајића у Мокрину, сваке недеље окупљају се гушчари из овог села на северу Баната. Баш на тој раскрсници присећају се година и чувених светских првенстава у надметању гускова. Село од 5000 становика, а има два светска такмичења, туцанијаду и гусанијаду.

Званично надметање гускова у Мокрину траје 33 године, елем, незванично, на улицама овог села гускови су се борили од кад је Мокрин добио име, прецизније кад су први Мокринчани населили ово село. Некада су свуда унаоколо били артески бунари на које су долазили гусани са гускама. Чим се два гусана сретну,настаје борба и тако је постојао шампион за сваки бунар, али и даље се није знало који је гусан најјачи у селу. Онда су се 1986. године умешали Сава Терзић и Мирослав Бадрљица, основали су Светско првенство у надметању гускова, да се зна који је гусан главни у селу.

Овде се не каже гусан него гусак, и не каже се перо него пере.

У Мокрину се родио и један од наших најбољих песника, Мирослав Мика Антић. Све оно што је Раша Попов говорио о Мокринчанима, Мика је то био. Паметан, образован и духовит. Мештани и даље памте и препричавају, не само његове песме, већ и анегдоте из дугих дружења у мокринским кафанама. Присећају се колико је волео роме, њихову музику, а „Пира манге коркоро" је била песма без које се вече није завршавало. Мокринчани тврде да је и Мирослав Антић био гушчар, али у званичним документиме, неку причу о томе нисмо успели да пронађемо. Међутим за Рашу Попова поуздано знамо да је волео гуске и да је био гушчар.

Правила на Светском првенству у надметању гускова:

На такмичењу гускова, гускови и гуске морају да буду бели са евентуално да гуске имају мале шаре, значи да то буде домаћа гуска мокринска која је овде од давнина. Не могу да буду кинеске, јапанске, или неке друге расе.

На такмичењу један мужјак може да има највише 4 женке.

Надметање је увек на пола пута између два противика.

Постоје три категорије, гусани од једне године старости,од две,три и више. Па сад када има три може да буде до 10,12 година.

Уредник емисије: Горислав Папић
Аутор емисије: Далибор Жарић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]