Жртвовање пиона

Названа је "партијом века" и привукла је више пажње од било ког шаховског такмичења до тада и од тада. Светско првенство у шаху, одржано у Рејкавику 1972. године, у коме су учествовали Американац Боби Фишер и Рус, бранилац титуле, Борис Спаски, прерасло је у бојно поље Хладног рата. (Pawn Sacrifice, 2014)

Жртвовање пиона нам показује шта се дешавало иза сцене и допушта нам да завиримо у психу такмичара. Совјетска школа шаха је дуго била на врху и сматрало се да је Спаски непобедив.

Но најмлађи шаховски првак, Фишер освојио је са двадесет година америчко првенство и постигао најбољи резултат у историји. Живео је за шах, али његову генијалност засенила је ексцентрична личност и контроверзни испади.

Филм приказује погоршање Фишеровог менталног стања током лета 1972. године, док његова параноја и манија да одржи концентрацију прелазе границу нормале толико да захтева да се све камере уклоне јер му бука одвраћа пажњу.

Улоге: Тоби Мегвајер, Лијев Шрајбер, Лили Рејб, Питер Сарсгард...

Режија: Едвард Цвик

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 22. феб 2019, 22:09) - Б.Живковић [нерегистровани]

Највећи непријатељ

генијалног Бобија Фишера је била америчка администрација. Свако ко би назвао Бобија Фишера Американцем би према његовом тестаменту био "смртни непријатељ и проклет". Фишер је умро као Исланђанин и заувек се одрекао америчког држављанства. 1992.године је пљунуо на папир америчке администрације која му је бранила да игра шах у тадашњој СРЈ. Американци су хапсили и тукли највећег шахисту у историји и малтретирали га од најранијег детињства. Сличну судбину је доживео и највећи боксер у историји Мухамед Али. То је била америчка демократија на делу. Поздрав!

(петак, 22. феб 2019, 12:12) - Аспалатхос [нерегистровани]

шах на филму

Шахи, иако на први поглед статична дисциплина, је психолошки врло динамичан и захвална тема за филм. Лично сам био саветник режисеру Волфгангу Петерсену и главним глумцима Љуби Тадићу и Бруну Ганцу у филму "Црни и бели као дани и ноћи", снимљеног 1986/7 (на Јутјубу је шпански превод под називом "Дијагонала Луде" мисли се на дијагоналу Ловца). И наш домаћи филм "Рондо" са Стевом Жигоном, Миленом Дравић и Рељом Башићем такође је интересантан психолошки филм на шаховске теме. Памтим још неке шаховске филмове напр. руски "Велемајстор" и као страствени шахиста - чак и више од тога, већину могу препоручити!