Софија

Руска историјска драма, грандиозни пројекат, који су финансирали руска министарства културе и одбране, отвара једну од најузбидљивијих страница историје. После пада Византије, деца Томе Палеолога, рођеног брата последњег византијског цара, нашла су се у Риму, под покровитељством папе. У намери да преко ње подчини руску православну цркву свом утицају, папа шаље Софију у далеку Московију, да буде жена великом кнезу Ивану III. (Sofiya, 2016)

Русија је већ два века плаћала данак Златној хорди. Иван III је ујединио руске земље, како би се коначно супротставио Хорди. Брак са наследницом византијске династије требало је да ојача власт великог кнеза. Међутим, против странкиње су бојари, митрополит и Иванова мајка.

У почетку Софија само жели да освоји срце свога мужа, али убрзо у Москви налази нову домовину, љубав и наду у рађење новог православног царства. Софија Палеолог ушла је у историју као велика московска кнегиња и баба првог руског цара, Ивана Грозног, али порекло води не само од Палеолога, него и од Немањића. Софијин отац Тома најмлађе је од десеторо деце Јелене Драгаш, кћери Константина Драгаша Дејановића, унука Стефана Дечанског. Иван III Рјурикович велики московски кнез прозван је Велики још за живота. Ујединио је велики број кнежевина у јединствену државу и ослободио се власти Монгола. У његово доба се јавила идеја о мисији Руског царства као заштитника православља, у коме ће Москва бити Трећи Рим.

Софија је јединствен пројекат у новијој руској продукцији. За потребе снимања, у студију и на отвореном адаптирани су прави дворци, прекрасних ентеријера. Такође је снимано на аутентичним историјским локацијама, укључујући Успенску саборну цркву московског Кремља, Новгород, Псков, Италију... Да би се оживео дух времена, ручно су израђени стотине костима, оружја, новца, намештаја и украса.

Улоге: Марија Андрејева, Јевгениј Циганов, Надежда Маркина, Пјотр Зајченко...

Режија: Алексеј Андријанов

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Molim da seriju emitujete u večernjem terminu ili da je tada reprizirate

(четвртак, 13. сеп 2018, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Repriza

Ima li repriznog termina?

(четвртак, 13. сеп 2018, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

ruska istorija

Serija je fenomenalna-od kostima ,preko glumaca do same istorijske priče!Hvala RTS-u!

(четвртак, 13. сеп 2018, 08:16) - Katja [нерегистровани]

Bravo.

Jedva cekam ❤ Odlican izbor serija u ovom terminu.