Велика илузија

Поново ради биоскоп! Поново гледамо култно дело "Маратонци трче почасни круг", дигитално рестаурирано у оквиру програма Вип Кинотека. Звезда српске и југословенске кинематографије Јелисавета Сека Саблић која је за улогу Кристине добила Златну арену у Пули, у "Крупном плану" је Велике илузије.

Ових дана на планети Земљи гледамо истините призоре налик застрашујућим сценама из филмова, руше се правила и стварају свакакве могућности чак и у области филма. Постоје за то и докази које представљамо у овонедељној емисији: Ајфон у служби филмске камере у психолошком трилеру Стивена Содерберга Поремећена и хорор у коме је извор страха звук у дистопијској будућности Тихо место Џона Красинског.

Из ракурса критичара Милана Крунића анализирамо један од највећих Спилбергових омажа ери 80-тих Ready player one. "Премотавање" подсећа на занимљивости које су 1982. године пратиле снимање црнохуморне комедије "Маратонци трче почасни круг" (продукција Центар филм) редитељско сценаристичког тандема Шијан - Ковачевић.

У рубрици "Контраплан" представљамо филмски опус једног од највећих јапански редитеља дашањице, миљеника европских фестивала који ће се са новим филмом такмичити за Златну палму на предстојећем Канском фестивалу.

Аутор и уредник: Сандра Перовић
Сарадници: Селина Ловрен Аксентић, Јелена Царевић, Зоран Јанковић
Реализација: Тијана Тодоровић, Данијела Камарит, Марко Јефтић

број коментара 0 пошаљи коментар