Квадратура круга: Музеј књиге и путовања

Око милион књига из целог света налази се у јединственом Музеју књиге и путовања чији је оснивач Виктор Лазић из Београда.

У тој богатој збирци налази се и неколико хиљада ретких књига исписаних на пергаменту, папирусу, свили, тиковини, као и на листовима од пиринча и бамбуса. Међу тим ретким књигама су и оне прављење у облику стрипа намењене неписменима, али и књиге чија се старост мери вековима.

У Лазићевој библиотеци, која је прикупљана више од 250 година налазе се и књиге које по свом опису спадају у национално благо.

Око 3000 страница војничких дневника из Првог светског рата, које се тренутно дигитализују у Британској библиотеци, део дневника Живојина Мишића, стенограми Николе Пашића, налази се у овом музеју, у коме је смештено и 40 легата познатих српских писаца и уметника, део заоставштине Уроша Предића у којој је и његова преписка са Лазом Костићем, Пајом Јовановићем, Мокрањцем и Стеваном Сремцем.

У том музеју, јединственом по концепцији, налази се и око 3000 минијатурних књига, међу којима је и она мања од нокта, али и библиотека јерменске поезије која може да стане у џеп.

30000 аутограма познатих српских и светских писаца и уметника, почев од Иве Андрића, преко Маркеса, па до Жака Превера, налази се у овом музеју чији је оснивач Виктор Лазић, светски путник који је готово десет година провео путујући по свету, у коме није трагао само за ретким књигама већ и за духовним богатством.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 11. мар 2018, 15:47)
anonymous [нерегистровани]

У потрази за списима

И ја сам неколико година живота посветио потрази за списима... иза тога остаје само вечност, кроз бескрајна пространства и време...

(недеља, 11. мар 2018, 13:33)
Раде [нерегистровани]

Честитке

Импресивно у сваком погледу, надамо се да ће Министарство културе помоћи овај пројект!

(четвртак, 08. мар 2018, 22:23)
Gordana [нерегистровани]

Muzej

Ovakav čovek nam treba zato ga moramo čuvati i sačuvati.