Културни дневник

У данашњем издању Културног дневника говоримо о позоришном и филмском опусу великог глумца Небојше Глоговца, који је данас напустио позоришну и животну сцену.

Небојша Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време.

На Малој сцени Мадленијанума премијерно је изведена представа "Митровдан" аутора и редитеља Братислава Петковића о последњем сусрету два изузетна српска духовника, патријарха Гаврила Дожића и владике Николаја Велимировића на Митровдан 1946. године, у вили Вилхелма Краута, Немца, бившег логорског кувара, а по изласку из логора Дахау.

У Галерији УЛУС отворена је изложба академског сликара Младена Ђуровића под називом "Мимикрија".

Изложба оригиналних илустрација из књиге "Фрида Кало. Једна биографија" Марије Хесе, отворена је и Институту Сервантес. Реч је о изванредним цртежима Марије Хесе у техници гваш, туш и акварел на графичком папиру, који представљају слике Фриде Кало и илуструју неке тренутке из њене биографије.

Традиционални "Оријентални дани моде" одржани су протекле недеље у Паризу. Међу креаторима и манекенкама из бројних земља били су и наши представници.

На свечаности поводом обележавања 60 година Радио Београда 2 награда "Никола Милошевић" коју овај програм додељује за најбољу књигу из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, уручена је овогодишњој добитници, Зоји Бојић, која је гошћа Културног днвеника вечерас. Награда јој је додељена за дело "Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури" .

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредник: Марија Миљевић Рајшић
Монтажер: Бане Поповић
Реализатор: Влада Ђурђић

 

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]