Први Немањићи - Путеви средњег века

"Први Немањићи Путеви средњег века" је документарни серијал Редакције за културу и уметност, Културно-уметничког програма, посвећен стварању прве српске средњовековне државе у Старом Расу, у време владавине Стефана Немање и његових потомака.

Серијал посвећујемо Старом Расу, столном месту Србије, владавини српских великих жупана, великом жупану Стефану Немањи и његовим синовима: Вукану, Стефану и Растку (Светом Сави), затим унуцима Радославу, Владиславу и Урошу I, закључно са владавином краља Драгутина. На Дежевском сабору у Расу 1282. године Драгутин предаје престо свом брату Милутину који престоницу из Раса сели на Косово. Тиме се и завршава владавина првих Немањића у Расу.

Серијал "Путеви средњег века" покушава да одгонетне прошлост и отргне од заборава Немањиће који су, и поред честих војевања са великим силама какве су биле Византија, Бугарска и Угарска, успели да формирају прву српску средњовековну државу у Старом Расу.

Документарни део серијала сниман је на различитим локацијама: на тврђавама Расу и Јелечу, на Пештерској висоравни, у пећинском манастиру испод тврђаве Рас, у Дежевској долини, у манастирима: Сопоћани, Ђурђеви ступови, Студеница, Жича, Милешева, Градац, у Народном музеју у Новом Пазару.

Игране сцене за илустрацију приче снимане су на Београдској тврђави, у Липовичкој шуми и Студију РТС. Серијал садржи ексклузивне снимке утврђења на Расу и Јелечу које смо забележили дроном и камером. Наратор серијала и аутор стручног текста: др Марко Поповић, научни саветник Археолошког института у Београду. Учеснице у серијалу: проф. др Смиља Марјановић Душанић, историчар и др Даница Поповић, историчар уметности. Текстове из Житија Светих интерпретира глумац Небојша Дугалић.

Главни и одговорни уредник КУП-а: Небојша Брадић
Уредник серије: Светлана Илић
Извршни продуцент серије: Светлана Бандић
Драматуршка обрада стручног текста: Дуња Петровић
Драматизација играних сцена: Ивана Стивенс
Мајстори звука: Бранко Стојановић и Срђан Бајски
Дизајнер звука: Марко Вучковић
Музички уредник: Владана Марковић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић и Мирослав Кондић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Мирослав Николов
Помоћник редитеља: Радослав Херцег
Редитељ: Ивана Стивенс

број коментара 0 пошаљи коментар