Упитник

Хрвати и ми

Илија Лотина побегао је у са породицом из Двора на Уни 1995. године, у масовном егзодусу Срба у Олуји. Од имовине понео је само завежљај, а његова кућа од 450 квадрата, шест месеци после Олује, гранатирана је. Успео је некако да се поново скући у Батајници, у околини Београда. Борба са хрватским институцијама да обнови кућу или да добије одштету трраје већ годинама, а одговор из Загреба никада није добио. Лотина је само један од стотина хиљада прогнаника који данас безуспешно трагају за правдом.

Да ли ће посета председника Србије Александра Вучића Хрватској померити са мртве тачке решавање бројних проблема који оптерећују и иначе турбулентне односе Србије и Хрватске: трагање и идентификација у рату несталих особа, повратак, повраћај имовине, економску несразмеру када је реч о пословању српских фирми у тој суседној држави, различито схватању догађаја из даље и скорије историје...? Због чега је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић на удару Владе и дела опозиције који сматрају да није време за посету српског председника и да би, према неким мишљењима, он требало да се извини Хрватима? Зашто Вулин сматра да Вучић не би требало да путује у Хрватску? Због чега је изложба о страдањима у Јасеновцу изазвала толико негативних реакција званичног Загреба и унела додатне тензије у српско-хрватске односе?   

То су само нека од питања о којима говоре гости Упитника: Небојша Стефановић, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа (СНВ) и посланик у хрватском Сабору и Чедомир Јовановић, председник Либерално-демократске партије и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Аутор и уредник емисије: Оливера Јовићевић

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 07. феб 2018, 20:45)
anonymous [нерегистровани]

Hvalisanje

Ovi što se stalno žale da izdržavaju višak radne snage, ne kažu šta su iskoristili, lako je siromasima nabijati na glavu da su na teretu i da treba da postanu korisni - u najboljem slučaju da uopšte ne razmišljaju; u kojem svetu mi živimo?

Упитник Упитник

Аутор:
Оливера Јовићевић

Емисија Упитник аутора и уредника Оливере Јовићевић политички је ток-шоу који отвара све теме важне за Србију и њене грађане, без амбиције да пресуђује или сугерише решења. [ детаљније ]