Културни дневник специјал

Године која је за нама, филмски свет се неће сећати са ентузијазмом. Зато у првом Културном дневнику у 2018. специјалу посвећеном седмој уметности, гледамо у будућност.

Мало која се телевизија у региону, кроз играни серијски програм сусрела са 12. веком, где реконструкција историјских догађаја зависи од разлитчитих извора, при чему од објеката, костима и реквизите није сачувано ништа аутентично. Пример је историјска сага Немањићи рађање краљевине, чију смо прву епизоду погледали за Нову годину. У улози Стефана Првовенчаног је Војин Ћетковић који је гост Културног дневника.

Холивуд добија конкуренцију у шта ће нас уверити прва премијера у српским биоскопима, епски спектакл Легенда о Коловрату који се сматра највећим продукционим пројектом у руској кинематографији.

Главни глумац Иља Малеков тим поводом, стигао је у Београд.

После дуге паузе, бићемо присутни у такмичарском програму престижног Берлинала. Наш глумац Милан Марић тумачи насловну улогу у Руско-пољско-српској копродукцији Довлатов.

Када је реч о српској продукцији, филмску 2018. отварају Патуљци са насловних страна. Комедију о суровој стварности модерног живота уз ријалити програме режирао је Милорад Милинковић, а главну улогу тумачи Гордан Кичић.

У сличном тону осликавања свакодневнице која је под ударом разноликих форми ријалити стила живота, редитељ Стеван Филиповић снима филм Поред нас. Амбиције у области телевизијских серија у 2018. још су одважније, а све то ради пробијања истих или сличних производа и стварања довољно буке која ће привући, а потом и задржати гледаоце. О томе из угла Селине Ловрен Аксентић.

Домете српског филма у години за нама анализира Иван Велисављевић.

Уредник: Сандра Перовић
Реализатор: Сања Реџић

број коментара 0 пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]