Квадратура круга: Српска мајка

Живот жене у Србији, у прошлом веку, био је обележен страдањима и патњом.

Времена су често била немилосрдна према женама са ових простора и товарила им на плећа терет који је било тешко издржати. Најтежи период за жене у Србији био је током Првог светског рата када су се краљ, влада и војска повукле ка Албанији а жене оставили на милост и немилост аустроугарским војницима. Велики број жена тада је страдао, а оне које су преживеле преузеле су сву бригу о имању, домаћинству и деци.

И након тог рата, из кога се вратило око милион и по инвалида, српске жене и мајке морале су да посеју, поору и пожању, да исплету и изаткају, да васпитавају децу и успут брину о мужевима и синовима који су се из рата вратили као инвалиди.

После Првог, дошао је Други светски рат, који је опет донео нова страдања и нове патње женама Србије. Иза тог рата дошла је 1948. година и Резолуција Информбироа када су многе жене због својих мужева трпеле притисак од стране Удбе и када су након одласка њихових супруга и синова на Голи оток поново преузимале бригу о комплетном имању, кући и породици.

Живот  жене на селу, видећете у новом издању Квадратуре круга, није се много променио ни у 21. веку.

За све оно што су српске жене и мајке у прошлом веку урадиле за српски народ и државу, одужили смо им се само једном несвакидашњом иконом која се налази на улазу у цркву Светог великомученика Георгија у селу Сеча Река код Косјерића. То је недовољно за жртву коју су у прошлом веку поднеле због нас. Трпеле  и страдале због нас. Живеле и умирале за нас. И сачувале нас као народ.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 14. нов 2017, 04:21)
Samir [нерегистровани]

Prelijepa emisija..

Divna emisija da nas podsjeti kako su nasi roditelji i sa malo onoga sto su imali bili koliko toliko sretni i kako su nas postavljali na jedan ispravan put. Moram priznati da mi puno nedostaje kod danasnje omladine taj Respekt koji smo imali prema starijima. Nikad vise te nam drzave i tog postovanja prema roditeljima i uopste prema starijim osobama. .....Drugarice posadimo cvijece kuda vojska druga TITA krece...pozdrav svim normalnim ljudima sirov svijeta.

(субота, 11. нов 2017, 22:16)
Karlos [нерегистровани]

Prelepa Emisija

Prelepa emisija koja me vraca u detinjstvo..prosto suze su mi krenule kad se samo setim.

(субота, 11. нов 2017, 22:13)
anonymous [нерегистровани]

bravo STANKOVICU

kvadratura kruga jedina i ubedljivo najbolja emisija na RTS-u.Svaka je epizoda posebna i dobra,hvala ti Stankovicu.

(субота, 11. нов 2017, 20:12)
Даница [нерегистровани]

Хвала!

Драги господине Стефановићу,
Велико Вам хвала на овој изванредној емисији посвећеној српским женама, пуној поноса и захвалности за све што су учиниле за српски народ! Реткост је да се о њима говори на овакав начин, па Вам се још захваљујем и на томе што нисте, попут многих телевизијских радника, за ову тему чекали датум посвећен женама, који се и даље назива празником, а који је временом до те мере комерцијализован да је изгубио сваки смисао. Онима које су нас родиле и отхраниле, дужни смо љубав и поштовање свакога дана а не само одређеним датумима.

(субота, 11. нов 2017, 18:55)
MIRA [нерегистровани]

Srpska majka

Ubedljivo najlepsa I najosecajnija emisija!
Hvala !

(субота, 11. нов 2017, 18:52)
anonymous [нерегистровани]

Bravo g. Stanković,

kao i uvek odlična tema i emisija. Na žalost u sve je manje osoba koji će razumeti vrednost i srž ove vaše emisije.

(субота, 11. нов 2017, 18:48)
Snežana Stanojević [нерегистровани]

Odlicna emisija!

Svaka, pa i ova emisija je besprekorno tematski obrađena, sa profesionalnim , ali i toplim odnosom prema svim sagovornicima. Muzika je uvek prilagođena temi.