Плава птица

Да ли је нешто вишље или више, да ли лале заиста потичу из Холандије, шта је чај, а шта биљни напитак и колико длака са главе човек изгуби у току дана, како је настала борилачка вештина кендо - сазнајте у суботу, у новом лету Плаве птице, 11. новембра 2017. године на Првом програму Телевизије Србије.

Ако је неко вишљи, мора бити да је неко нижљи... А да ли је то баш тако, запитаће Борку и Османа нова комшиница, Госпођа Ж. Да ли ће баш запитати или ће их мало критиковати, сазнаћемо.

Сазнаћемо још и многе занимљиве информације о Холандији... На пример, Холандија се на многим језицима назива и Низоземска, а зашто? Зато што је велики део Холандије управо испод нивоа мора... То је ретка појава на Земљи... У Холандији је, на пример, забрањено прављење кула од песка... У Холандији, на пример, постоји пијаца играчака, једина фарма камила и једно село, до ког се може доћи само бродићима... А о кломпама и ветрењачама нећемо много да говоримо, то сви знамо... А лале? Па да ли су баш холандске или су однекуд дошле у Холандију?

Причаћемо о чају, јер се мало зна да се чај прави од биљке која се зове исто тако - чај. И сазнаћемо да многе напитке које називамо чајем то заправо ни нису.

Сазнаћемо шта је кендо, а то је јапанска борилачка вештина, која се врло разликује од многих борилачких вештина које знамо и зато ћемо угостити Крањевски кендо клуб.

И најзад, упознаћемо се са једном докторком, Страхомирком Решић. Др Решић се на врло необичан начин бави решавањем дечјих страхова и баш зато што је велики љубитељ деце, заслужила је да буде наш плавоптичасти гост.

Експеримент? Па како без њега! Чека нас на самом крају лета!

Уреднице и сценаристкиње су Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Иван Милановић, сценографкиња Снежана Поповић, костимографкиња Ирина Митриновић, композитори сонгова Срђан Марковић и Љиљана Садил-Марковић, аниматор сонгова Милош Гојковић, а глумци Осман Ахмед, Борка Томовић, Борис Миливојевић и Ема Стојановић.

Наш мејл је plava.ptica@rts.rs, a адреса је Таковска 10, 11 000 Београд, за емисију "Плава птица".

Лет лет до следеће суботе у 12 и 5!

број коментара 0 пошаљи коментар
Плава птица Плава птица

Аутор:
РТС

Плава птица и даље лети сваке суботе у 12:05 на Првом програму Телевизије Србије! Сви другарићи добро знају да у плавоптичастом лету увек могу да уживају у разним авантурама, сазнањима и доброј музици. [ детаљније ]