Че: Смрт човека, рађање легенде

Пре тачно 50 година у планинама Боливије убијен је Ернесто Че Гевара, један од вођа кубанске револуције. Пред смрт, наводно је свом егзекутору рекао: "Пуцај, убићеш само човека."

Нико вероватно није био ни слутио у које ће висине узлетети име Че Геваре, како ће мит прерасти човека кога су ЦИА и боливијска војска убиле у 39-ој години. Иако првенствено симбол побуне, његов лик је невероватно брзо комерцијализован, а слику кубанског фотографа Алберта Корде из 1960. године, зову Мона Лизом XX века.

Шта је пола века од смрти Че Геваре остало од мита о њему и у шта су се данас претвориле легенда и идеје Ел Командантеа? У Око магазину говоре Триво Инђић, социолог и дипломата који је упознао Че Гевару, Борислав Лалић, некадашњи дописник из Латинске Америке и аутор књиге о Че Гевари, Младен Лазић, социолог, Јасна Стојановић, хиспаниста, Предраг Марковић, историчар и Раул Пулидо, Кубанац који годинама живи и ради у Србији.

Аутор: Наташа Ђулић Бановић

Уредник: Горислав Папић

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 10. окт 2017, 11:35)
antiprotivan [нерегистровани]

cestitke

Cestitka za odlicnu pricu na godisnjicu smrti Chea.Pisao sam i pre da su ovakve emisije potvrda zasto treba da sluzi RTS,ovde gradjani mogu i da se podsete i nauce necemu vrednom svim generacijama.

(недеља, 08. окт 2017, 19:46)
anonymous [нерегистровани]

Че је био и остао истински револуционар

Постоји анегдота о Че Гевари коју је испричао његов саборац и један од највећих револуционара свих времена Фидел Кастро. Фидел је казао како је Че преузимао важне задатке у Националној банци и да су једном приликом неке технократе и банкарски специјалисти питали Че Гевару: ''Да ли сте ви економиста?'', а Ернесто им је одговорио: ''Не, ја сам КОМУНИСТА.''
Један од највећих савремених филозофа Жан-Пол Сартр, који је одбио Нобелову награду, за Че Гевару је рекао: ''Био је најпотпунија личност свога доба. Живео је као што је говорио, причао својим делима, а његова прича и прича света текле су паралелно.''
Целим својим животом Че је потврђивао своје речи: ''Боље је умрети стојећи, него живети клечећи!''
Ернесто Гевара и Фидел Кастро и данас надахњују људе који се боре против танатоидног капиталистичког поретка у тежњи ка стварању хуманог друштва.

(недеља, 08. окт 2017, 14:37)
¡El Che Vive! [нерегистровани]

¡Hasta la Victoria Siempre

Comandante Che Guevara!

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]