Квадратура круга: Госпођинци

750 хектара земље обрађује Лазар Крстић из Госпођинаца, који српском и европском тржишту годишње испоручи око милион килограма разног поврћа.

У производњу поврћа укључена је цела породица Ђукић, која има 170 хектара земље у власништву, док 580 хектара узима под закуп. Породица Ђукић важи за највећег произвођача корнишона и црног лука у Србији.

Црни лук сеју на површини од 120 хектара,а имају веће приносе по хектару чак и од Холанђана који су у томе деценијама били без премца у Европи. Ђукићи са једног хектара уберу око 80.000 килограма црног лука.

Породица Ђукић запошљава око 400 радника, што сезонски, што за стално, а у повртарству трају преко три и по деценије.

Тек последњих десетак година имају подршку државе, а до тада су све стварали сами, уз велика одрицања и даноноћни рад.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 13:09)
Davorka [нерегистровани]

Budimirka

Mene je dirnuo prilog o Budimirki Mladenovic. Njena požrtvovanost poslu je zaista nemerljiva i svakako retka. Vitalna je i sposobna još uvek i svaka čast joj na tome.
Tužna činjenica je da to njeni poslodavci nisu prepoznali. Sramota je kako je dobila malu penziju, nije u redu sto je radila dve smene godinama, čak da je ona insistirala na tome (sto ne verujem da je slučaj) nije se smelo dozvoliti tako nešto. Lepo je da mi sada pričamo o njenim sposobnostima i sto je vidimo u tim godinama i dalje na radnom mestu ali je zapravo jako tužno.
Hvala Branku na ovakvim prilozima, natera nas da se dobro zamislimo i razmislimo.

(субота, 07. окт 2017, 14:06)
anonymous [нерегистровани]

Bravo Branko

Jedva cekam novu emisiju neprikosnovenog Branka Stankovica, a posebno me raduju emisije o poljoprivredi jer je to proslost, sansa i buducnost Srbije i njene ekonomije.