Песма Евровизије 2017, финале, пренос

Друго полуфинале "Песме Евровизије 2017" је иза нас. Нажалост, српска представница, која је наступила са песмом "In Too Deep", није успела да избори пролаз у финале.

У финале се пласирало по десет земаља из оба полуфинала: Молдавија, Азербејџан, Грчка, Шведска, Португалија, Пољска, Јерменија, Аустралија, Кипар, Белгија, Бугарска, Белорусија, Хрватска, Мађарска, Данска, Израел, Румунија, Норвешка, Холандија и Аустрија. Њима ће се прикључити велика петорка Немачка, Француска, Шпанија, Италија и Велика Британија, као и Украјина, земља домаћин овогодишњег такмичења "Песма Евровизије 2017".

Право гласа у великом финалу имају све земље које учествују ове године, укључујући и земље учеснице које нису успеле да се пласирају у велико финале, а то значи да ћемо чувену фразу "12 points goes ..." чути чак 42 пута.

Начин гласања исти је као и прошле године. Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојен скуп поена од 1 до 8, односно 10 и 12. То значи да ће најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добити поене. Како наводе из Европске радиодифузне уније (ЕБУ), овако ће се стећи нови ниво узбуђења за стотине милиона гледалаца широм Европе и света.

Након што гледаоци гласају путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључиће се у програм као и до сад и саопштити поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, гласови публике ће се искомбиновати дајући свакој песми одређени скор. Поене гледалаца саопштиће водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова, што ће довести до кулминације напетости и узбуђења. За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и жирија, биће доступне после такмичења на сајту Eurovision.tv.

Домаћини програма су водитељи Олександар Скичко, Володимир Остапчук и Тимур Мирошниченко. Велико финале Радио-телевизија Србије директно ће преносити на Првом и Сателитском програму у суботу, 13. маја у 21.00.

Коментатор преноса: Душка Вучинић 

број коментара 0 Пошаљи коментар