Мој херој: Сремски Карловци

Прошлост Сремских Карловаца, живописног града на обронцима Фрушке горе, може се у континуитету пратити од 14. века. Као град, или каштел, наводи се по први пут у писаним документима 1308. године.

Почетком 19. века у Карловцима се отвара мало научно друштво, познатије као Карловачки круг, које је окупило многе умне личности, и које се бавило питањима језика и историје. Данас су Карловци захваљујући својој славној прошлости остали важан културни и духовни центар српског народа.

Карловачки куглоф

Овај аристократски колач у прошлости је красио трпезе искључиво привилеговане властеле и наравно краљевске трпезе широм Европе. Млада предузетница Александра Ковачевић одлучила је да се посвети производњи овог колача.

Музеј пчеларства

Боривоје Живановић је седма генерација виноградара и винара у породици Живановић. Његов чукундеда био је чувени профессор Јован Живановић, који се сматра оцем модерног или рационалног пчеларства на овим просторима. Најстарија медаља за вина у овој породици је Миленијумска медаља из 1896, коју проф. Живановић добија у Будимпешти за чувени Бермет и Аусбрух, специјална вина.

Вински туризам

У породици Драгојловић пета генерација преузима посао винарства, виноградарства и воћарства. Господин Ђорђе је четврта генерација, који уз помоћ својих кћерки чува традицију, али и одржава спој са савременом технологијом.

Слога је стуб пословања

Петар Бајило са својим братом такође је од оца наследио виноградарски, вински и воћрски посао. Вредан рад, традиција и породичне вредности су основа њиховог пословања.

Квалитет на првом месту

Александар и његов млађи брат су текође пета генерација која је наследила посао винарства и виноградарства у винаији Мрђанин. Ова породица се такође залаже за очување аутохтоних сорти и производњу аутентичних вина.

Хоби који је освојио свет

Александар Ранковић пре скоро тридесет година одлучио је да напусти посао комерцијалисте и посвети се изради предмета од керамике, који су данас обишли читав свет и постали један од симбола Сремских Карловаца.

Канцеларија за младе

Оснивање омладинског клуба у Сремским Карловцима биће један од сутбова омладинског активизма, каријерног вођења и усмеравања потенцијала малдих.

ФАМ

Карловци се могу похвалити и Факултетом за менаџмент Универзитета Унион Никола Тесла где студенти имају прилику да се обаразују према програму креираном у комуникацији са привредом и светском научном заједницом.

Академија квалитета

У оквиру пројекта Лична иницијатива Удружења Мој херој , под покровитељством Министарств омладине и спорта републике Србије и уз подршку града Београда и Медија центра за квалитет на ФОН-у реализована је прва Академија кавалитета за студенте Београдског Универзитета.

Кристина Ерцеговић је након школовања и рада у великој корпорацији одлучила да се опроба у предузетничким водама.

Није много чекала, разивила је посао "тајног купца" и убрзо га и продала. Потом је своје знање решила да дели са другим преузетницима и онима који то желе постати. Тако је настао Business cafe, који данас окупља преко 10 000 преузетника у региону.

Праксе и стипендије за најбоље

Још једна од компанија која је показала иницијативу је компанија Mozzart, која тренутно запошљава 2000 радника на територији Србије. Врата ове компаније отворена су за најбоље студенте кроз програм стипендирања, а могућност за запослење могу добити и кроз програме пракси.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 15. дец 2016, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Сремски Карловци и туризам , али...

Све је лепо, али је потребно умивање, да фасаде зграда и кућа буду у пастелним бојама, а не једнобојно-сиве зграде...
Пристаниште за бродове...
Садржаји, бутик хотели, музеји...и биће хит,...и уз причу о Русима, ето и Руса уз винце...