Ексклузивно: Човек за сва времена - Шимон Перес

Шимон Перес има 93 године. Ових дана вест да је у коми одјекнула широм света.

Сећам се да је разговор са Пересом био мој најтежи интервју до сада јер сам га жарко желела, а онда села као ђак преко пута човека чија је политичка каријера дуга 68 година. Два пута је био премијер Израела и министар у 12 влада своје земље.

Сада сам на интервју дошла као новинар али сам желела и да нешто научим о дуговечности и мудрости. И данас сам свесна и знам да је интервју добијен упорношћу, великом жељом и добрим дугогодишњим контактима са људима који се баве светском политиком и стратегијом, а то су Пересови пријатељи из детињства. Њих није могао да одбије.

Памтим његове реченице. "Ни једна земља не може зауставити историјски ток. Док трагам за миром у нама и са нашим суседима, свет се потпуно мења. Данашњи проблем за Вас и нас је како да усвојимо тај нови свет. Свет потпуно нов."

Говорио је јасно и мудро и објашњавао ми да ако човек савлада у животу своју мајку да је онда савладао читав свет. Та реченица ми и данас звони у ушима.

Ја са Пересом нисам радила интервју. Са њим сам имала ту част да разговарам, а тај разговор је занимљив и гледаоцима.

"Слушам доста и читам", говори ми Перес, "посматрам људе и покушавам да размишљам унапред".
"У следећих десет година највећа открића биће везана за људски мозак, то је најпрецизнији инструмент који постоји на свету", каже он.

Размишљам како да сачувам мозак од спољних штетних утицаја. Како да задржим добро расуђивање и како да останем оно што сам у бити.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. сеп 2016, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

Legenda

Gledao sam ovaj intervju, koji je i meni, malom covjeku, ostao u sjecanju. Mira je legenda!

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]