Ексклузивно: Слике мог оца - Младена Јосића

Париска аукцијска кућа "Друо" понудила је на аукцијску продају пре неколико година читав опус једног од најзначајнијих српских сликара између два рата. Биле су то слике и цртежи Младена Јосића из породичне колекције.

Младен Јосић напустио је Србију 1950. године. Када се вратио са школовања у Француској, основао је 1937. године и своју школу сликарства из које потичу Миодраг Протић, Стојан Ћелић, Омчикус, Џамоња, Стојан, Бата Михајловић...

Младен Јосић умире 1972. године, а сахрањен је на гробљу Монпарнас у Паризу. Његов син Аљоша Јосић, сликар и архитекта, у свом стану у Паризу, где је до аукције боравила ова велика колекција слика, говори о породици и свом оцу сликару.

Увидевши изузетан значај ове обимне колекције, стручњаци Друо-а познате аукцијске куће одредили су један дан само за продају слика Младена Јосића. Аукција је окупила бројне париске познаваоце уметности, галеристе, породицу сликара и све љубитеље слика Младена Јосића - једног од најзначајнијих српских сликара.

Многа Јосићева значајна дела налазила су се у Француској, где је сликар наставио своје стварање након одласка из Београда и земље у којој је био одбациван као припадник буржоазије и непожељна личност тадашњег естаблишмента. Како је Јосићев уметнички опус био превелик за чување у кући, породица је одлучила да слике прода, задржавајући само неке за успомену.

Архитекта Аљоша Јосић и његова супруга Схана у овој емисији причају о породици Јосић и њеним путевима. Срећемо и рођаке, пријатеље и познаваоце Јосићеве уметности, као и колекционаре који купујући његове слике врацају их у земљу.

Мира Адања-Полак у кући породице Јосић у Паризу, обилази сликарев атеље а живот великог уметника реконструише кроз причу његовог сина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]