Културни дневник

Гост Културног дневника је Ненад Прокић, драмски писац, редитељ и редовни професор на Факултету драмских уметности у Београду. Говориће о томе како се за своју последњу драму инспирисао разговором са филозофом Карлом Попером, али и о значају и положају културе и уметности код нас.

Престава "Коштана" у режији Кокана Младеновића напокон је нашла свој дом. Српско народно позориште у Новом Саду, Студентски културни центар Нови Сад и Центар за културу Тиват упустили су се у продукциони подухват који се приводи крају. Били смо на последњој проби у Новом Саду, пред одлазак у Тиват, где је премијера на фестивалу "Пургаторије" заказана за 5. август. Новосадска премијера је почетком следеће сезоне.

У Републичком заводу за заштиту споменика културе представљен је филм и презентован процес доношења одлуке о упису стећака у споменике под заштитом Унеска. Подсетимо, та одлука је усвојена на 40. седници Комитета за светску башнтину.

Годишња изложба вајара Србије отворена је у Кући краља Петра Првог. На изложби која представља својеврсну хронику вајарске уметности у Србији учествује 58 вајара различитих генерација.

Оскаровац Мет Дејмон вратио се улози агента Џејсона Борна, која му је обележила каријеру. Поново се удружио са редитељем Полом Гринграсом у најновијем наставку популарне шпијунске франшизе настале по делима једног од најпродаванијих светских писаца Роберта Ладлама. Филм ових дана стиже у наше биоскопе.

Један од најуспешнијих концептуалних уметника данашњице је амерички сликар и вајар који наступа под псеудонимом Стерлинг Руби, или "Чисто Црвено". У Зимској палати принца Еугена, делу бечке Галерије Белведере, у току је ретроспективна изложба радова тог мултимедијалног уметника, чија је централна инспирација страх као антрополошка категорија.   

У поплави лаких летњих блокбастера, као право освежење може да послужи документарни филм чија је тема велики музичар – виолончелиста Јо Јо Ма.

Сваке вечери, од понедељка до петка, на Првом програму, после Дневника у 23, емитује се Културни дневник. Емисија је пресек најзначајнијих вести из уметности, културе, али и поп-културе, дизајна, нових технологија. Новинари, дописници, сарадници РТС-а јављају се свакодневно са места најважнијих и најзанимљивијих догађаја. Културни дневник реафирмише професију критичара. Гости Културног дневника су водеће личности из света културе и уметности.

Уредница: Оливера Милошевић
Монтажер: Милина Тришић
Реализатор: Марија Средојевић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни дневник Културни дневник

Аутор:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]