Ексклузивно: Приватан посед – забрањен улаз

Један посед снимљен из ваздуха, први пут Мира Адања Полак видела је на слици у новинама. Знала је да је у Падеју, али никако није могла да дође до власника тог замка који јој је привукао пажњу.

Након вишемесечног трагања, дошла је до господина Дарка Вишњића, пословног човека и купца имања које је некада припадало породици Шулхоф из Будимпеште.

Два брата банкара - Вебер и Ледерер - изградили су овај летњиковац у Падеју, завршен 1901. године, и тада запослили 2000 сељака у сезони на садњи беле и црне винове лозе и пшенице. Поседовали су у то време 80 до 100 коња, производили 40.000 литара вина и 10.000 литара шампањца. Извозили су вино у Мађарску и Француску и изградили пругу од замка до железничке станице у Падеју.

Породица је боравила у овом замку све до рата, када се повлачи у Будимпешту. Породицу Шулхоф смештају у концентрационе логоре и она нестаје у ратним вихорима. Имање пропада, у ратним разарањима спаљена бива и винова лоза и читаво имање остаје запуштено.

Дарко Вишњић верује да се овај замак налази на важном стратешком месту где се преплиће неколико култура и где у миру и лепоти може са својом породицом да ужива, враћајући полако све функције овог необичног замка чија је реконструкција завршена 2010. године.

Како сада изгледа замак Шулхоф? Који су били мотиви Дарка Вишњића да уђе у компликовану реконструкцију читавог имања? Шта је сазнао о породици која је ту некада живела? Ко је Дарко Вишњић и која је његова животна прича? Тренутно у свету ради на експлоатацији неких рудника у Африци и обећава да ће наћи времена да се одмори или ће замак почети да живи неки свој нови живот и отворити врата посетиоцима.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]