Брегзит: Сан летње ноћи

Чији ће сан бити остварен у најбитнијем гласању у Европи у овом веку? Шта је Европа без Британије и да ли ће и ако гласају за останак Британци од ЕУ тражити да се понашају као да је Ла Манш океан

У години Шекспира бура у Великој Британији. У 2016. години бити или не бити се каже: Остати или напустити Европску унију. У Острво ће овог четвртка гледати цео свет: одлука о Брегзиту, каква год да буде имаће последице на односе у Европи али и на глобални распоред снага.

Кампању за излазак из Британије предводи звезда Конзервативне партије, некадашњи градоначелник Лондона Борис Џонсон а на његовој страни је и ултрадесничарски УКИП, практично сви таблоиди у Енглеској а списак утицајних јавних личности које су за Брегзит предводи Мик Џегер. Од светских политичара за Брегзит навија Доналд Трамп.

Кампању за останак у Унији предводи премијер Дејвид Камерон а ту опцију подржава и лидер лабуриста Корбин, шкотски СНП који је водио кампању за излазак Шкотске из Британије, угледни листови попут Тајмса и Гардијана, бројни европски политички лидери а међу хиљадама познатих Британаца који су за останак је и Дејвид Бекам.

Кампању је обележило и убиство посланице лабуриста Џо Кокс, која је била заговорник останка Британије у Унији.

Да ли је овај референдум окршај историје и економије, да ли је избор између емоција и рационалности?

Напослетку, шта ће да пресуди? Које би биле економске и политичке последице изласка и да ли ће се ишта променити ако Британци реше да остану део Европске уније?

Какве ће последице резултат у Британији да остави на Европу а какве на Западни Балкан?

О свему томе у специјалној емисији Ока: "Брегзит: Сан летње ноћи" говоре: Небојша Катић, финансијски консултант из Лондона, Слободан Марковић, професор Факултета политичких наука у Београду и Милош Ковић, историчар.

Из Лондона ће се у емисији укључивати: Ивана Милорадовић а како Немачка прати Брегзит јављаће нам Ненад Радичевић.

Аутор емисије: Горислав Папић

 

 

 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јун 2016, 10:42) - Milan [нерегистровани]

Prilika za Škotsku i škotski narod

Bolje bi bilo da Britanija napusti EU, jer će tako biti veće mogućnosti da se Škotska osamostali, te da ona onda napusti Britaniju. Samo je čudno i strašno to kako naši zvaničnici šalju poruke da je bolje da Ujedinjeno kraljevstvo bude unutar EU i žele im sve najbolje, a ta ista Britanija nas je bombardovala i oduzima nam našu južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju.

(четвртак, 23. јун 2016, 09:31) - Stevan [нерегистровани]

Britanci ostaju u EU

Mislim da je svima jasno da izlaska iz EU za Britaniju ne dolazi u obzir.Ne cvetaju ni njima ruže jer mnogi ljudi i tamo dosta teško sastavljaju kraj sa krajem.Britanci su se od početka u uniji borili za bolju poziciju i privilegije a to i sada rade.

(четвртак, 23. јун 2016, 00:20) - anonymous [нерегистровани]

BREXIT

Nema nista od izlaska, videcete. Kada bi izasli to bi bila odluka sa najvise posledica u zadnjih 70 godina uu Evropi.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]