Брегзит, крај једног дивног пријатељства

Какве ће последице имати најбитније гласање у Европи у овом веку: политичке и економске и ако Британија иступи из Европе, хоће ли Шкотска иступити из Британије?

Британци следећег четвртка гласају о останку у Европској унији. Док премијер Дејвид Камерон и срцем и душом заговара останак, најпопуларнији међу лондонским граоначелницима у овом веку Борис Џонсон и најутицајнији британски таблоиди готово да славе "повратак суверенитета" Великој Британији.

У Око магазину који смо посветили Брегзиту, директно са Острва доносимо вам причу која мери расположење грађана о останку у Европској унији.

О томе какве би, евентуални излазак из Уније имао последице по Британце и свет, за РТС тумачи један од најмоћнијих Шкота, човек кога је и магазин Тајм својевремено уврстио у листу 100 најзначајнијих људи на планети, историчар Нил Фергусон.

Економске последице Брегзита, је ли Европска унија прескупа за Британију или ће Британци поново узети са европског стола колико хоће, а дати колико морају, анализира Небојша Катић.

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јун 2016, 17:19) - miroljub nesic prof. ts [нерегистровани]

Bilo je i tako mora ostati

Velika Britanija ili UK to je nesto posebno u shvatanjima britanaca u smislu oni pa iza njih ostatak sveta. Ima to svoje duboke korene, u njihovoj kolonijalnoj politici od navek i za svagda. Njihov racun je da saradjuju sa Rusijom dosta je i taj kapital uticajan u UK. A i ocigledno je da su EU i SAD u principu suprostavljene opcije. UK ne moze biti protiv SAD. I na kraju ima svoju uniju, samo sto nece, da bude sacelom Evropom, da su ostale desetak drzava to bi i moglo ovako sigurno za njih nije prihvatljivo.

Око Магазин Око Магазин

Аутор:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]