Песма Евровизије 2016, полуфинале 1, пренос

Песма Евровизије 2016. одржава се у Шведској и то захваљујући победи Манса Зелмерлова песмом "Heroes". Ово ће бити трећи пут да је Стокхолм домаћин најгледанијег музичког такмичења у Европи.

У првом полуфиналу представиће се 18 земаља, од којих ће се у финале пласирати десет које освоје највише гласова публике и стручног жирија. Начин гласања од ове године је радикално измењен у односу на досадашњи систем. Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојен скуп поена од 1 до 8, односно 10 и 12. То значи да ће најбољих 10 песама и по мишљењу жирија и 10 по мишљењу гледалаца добити поене. Како наводе из Европске радиодифузне уније (ЕБУ), овако ће се стећи нови ниво узбуђења за стотине милиона гледалаца широм Европе и света.

Након што гледаоци гласају путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључиће се у програм као и до сад и саопштити поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, гласови публике ће се искомбиновати дајући свакој песми одређени скор. Поене гледалаца саопштиће водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова, што ће довести до кулминације напетости и узбуђења. За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и жирија, биће доступне после такмичења на сајту Eurovision.tv.

Песма Евровизије 2016. одржава се од 10 до 14. маја 2016. године у Стокхолму. Кроз три Евровизијске вечери водиће нас прошлогодишњи победник Манс Зелмерлов и Петра Меде која је била домаћин Песме Евровизије 2013. Прво полуфинале Радио-телевизија Србије директно ће преносити на Првом и Сателитском програму од 21.00.

Коментатор преноса: Драган Илић

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар