Станислав Бинички

"Залуд нам је гинути ако немамо шта бранити"

Станислав Бинички је композитор највише извођене композиције у историји српске музике. Иако није никада био званична химна, нема Србина којем не изазове емоције "Марш на Дрину".

Али је његов пут, кроз протеклих сто година, био периодично посут трњем и звездама - од еуфоричног слављења, преко заборава, уметничке инспирације за истоимени филм, комунистичких забрана извођења, до победоносне ренесансе у пуном сјају, претходних година.

У музичко-играном филму посвећеном породици Бинички, ауторска екипа је бајковитим приступом догађајима и времену с почетка двадесетог века осликала своју причу. Борка Томовић и Бода Нинковић, заједно са децом Доротеом Ђанетаки, Матејом Ђукићем и још десетак осталих, у различитим улогама представили су нам музику Биничког, која је пронађена у Фонотеци Радио Београда.

Филм је обогаћен и најсавременијим постпродукционим захватима (монтажа слике и звука, компјутерска анимација), а ове године представља РТС и Србију на престижном фестивалу Златна ружа. Школска редакција Образовно-научног програма РТС-а, (и) овим пројектом показује вољу и снагу да врати репутацију коју је имала, у својим златним временима.

Уредник филма је Ана Павловић, редитељ (као и косценариста, са Маријом Ћирић) је Илија Гајица, директор фотографије Милан Станић, монтажер Владимир Радовановић, дизајнер звука Александар Зоричић.

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 10. нов 2015, 11:24)
sale P [нерегистровани]

zašto u 22h

Sjajna emisija, samo mi nije jasno zašto emisije namenjene školskom programu, odnosno da ih gledaju deca i roditelji zajedno idu tako kasno - od 22h?

(уторак, 10. нов 2015, 08:06)
Jelena [нерегистровани]

Stanislav Binicki

Film je odlican mali glumci su se mnogo dobro snasli u svojim ulogama, a posebno Nusic. Ovo je za pohvalu

(понедељак, 09. нов 2015, 23:17)
Radmila Mišić [нерегистровани]

odlično

Za školsku emisiju odlično uz jednu primedbu: treba titlovati naslove kompozicija koje se izvode, naročito arije iz opera koje široka publika manje poznaje.

(понедељак, 09. нов 2015, 09:28)
Milan [нерегистровани]

Srpska umetnost

Svaka čast na izboru, jedva čekam da vidim večeras. Inače, morali bi svi stalno da predstavljamo svetu našu umetnost, a bilo bi dobro da se na muzičkim nastupima, to jest koncertima ozbiljne muzike više izvode dela domaćih kompozitora, koja su odlična i neprevaziđena. Srbija ima čime da se ponosi!