Ексклузивно: Како су нас Кинези разумели

Ауторка емисије "Ексклузивно" Мира Адања-Полак боравила је седам дана у Кини током гостовања Југословенског драмског позоришта у Пекиншком народном уметничком позоришту са представом "Уображени болесник" редитеља Јагоша Марковића. Ово је, иначе, и прво званично гостовање неког домаћег драмског позоришта у Кини.

Реч је о резултату сарадње две земље и недавне посете делегације Кине Београду која је обишла неколико инстутиција културе које су представиле гостима своје активности. Кинези су одабрали Југословенско драмско позориште да учествује на Интернационалном позоришном фестивалу у Кини и врло брзо након повратка кући позвали су их у госте. Тако је остварена још једна успешна сарадња између Министарстава културе Србије и Министарства културе Кине.

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић-Манојловић већ је првог дана боравка, пред почетак проба, повела чланове свог позоришта у обилазак "Забрањеног града", који је својеврсна атракција и где посетиоци још увек имају могућност да бар на кратко замисле како је живела царска породица, где су супружници били удаљени један од другог убрзо након венчања. Још увек посетиоци могу да обуку одећу налик на царску и сликају се за успомену.

Представу "Уображени болесник", у којој болесника игра Драган Мићановић, пратио је титловани превод на видео-биму, а игра глумаца примљена је са великим одушевљењем ондашње јавности. Публика је емотивно реаговала на све делове овог Молијеровог комада, поготово на оне универзалне поруке које погађају најосетљивију тачку сваког бића које се суочава са истином - да је човек, на крају, увек сам.

Сусрет наших глумаца са кинеским колегама био је топао и срдачан. Директорка ЈДП-а представила је кинеским културним посленицима и глумцима рад свог позоришта и упознала их са предстојећим репертоаром.

Током ове посете Пекингу, Мира Адања-Полак бележи случајне сусрете и део атмосфере овог многољудног и фасцинатног града.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]