Мира Адања Полак и Ви

Инфекције са којима се ових дана боре болнице - плаше и најстручније лекаре. То је опасност која вреба сваког хирурга.

Колико можемо да учинимо да инфекције спречимо? Да ли примењујемо основна начела хигијене? Колико су прописи строги? Да ли постоје казне ако се прекрши процедура која гарантује минимум ризика? У разговору са стручњацима и људима од искуства дошли смо до одређених сазнања.

Гост у студију је проф. др Радан Џодић, в.д. директор Института за онкологију и радиологију Србије, који говори о данашњим дометима лечења рака. Шта ми имамо на располагању и са колико новца располажемо у таквом лечењу? Која су његова искуства?

Наталија Обреновић, жена краља Милана, и њена животна прича - постала нам је познатија када је Бранко Стојановић своју колекцију предмета и докумената о Наталији Обреновић поклонио Историјском музеју у Београду. Дуго је овај колекционар живео у Паризу, упознавао занимљиве људе - распитивао се о свему што се односило на ову знамениту жену и добротвора. Када се вратио у Београд сада већ у позним годинама, читаву своју брижљиво сакупљану колекцију, која је заправо једна емотивна исповест, предао је у руке Зорици Јанковић, вишем кустосу Историјског музеја, која је препознала значај такве збирке и поставила изложбу у Историјском музеју, тако да можемо да упознамо скривене делове сопствене историје.

Видећете уметност керамичарке Слободанке Лазовић, коју сам посетила у њеном атељеу.

Читава земља придружиће се 21. јуна јавном часу јоге. Тог дана 177 земаља имаће час јоге где се душа и тело доводе у равнотежу. Јога је све цењенија у време брзог живота. Амбасадорка Индије Нариндер Чаухан приредила је посебну конференцију за штампу у присуству изасланика из Уједињених нација.

Сада сви знамо да је Тито волео аутомобиле, а знамо и да је имао своју колекцију занимљивих возила. Томе је и посвећена књига "Титови аутомобили" у издању Службеног гласника писца Мирослава Милутиновића.

Наши млади фудбалери на Светком првенству младих фудбалера до 20 година на Новом Зеланду показали су велику вештину. Шта год да буде у финалу - све честитке. У гостима је мајка два играча - Сергеја и Вање Милинковића-Савића - Милана Савић, поносна на своје синове.

Мира Јевтић, наша чувена пијанисткиња и један од оснивача Фестивала "Ликови савременог пијанизма" у Санкт Петербургу - недавно је наступала у Марински театру са симфонијским оркестром под диригентском палицом чувеног Гергијева. Извела је на пут велики број веома талентованих музичара и дала им је шансу да се покажу на великим сценама у свету.

У студију су слике Бојане Николић, сликара чија изложба је још у току, до 9. јула, у галерији "Атријум" у Библиотеци Града Београда.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар