Траг: Отимање земље

Кључни потенцијали "Трепче" су рудници "Бело Брдо" и "Црнац", а њавећа количина руде из ових рудника копа се на територији централне Србије. Оба рудника богата су оловом и цинком али и историјом. Прича почиње 1959. године.

Законом о подручјима, општинама и срезовима у Народној Републици Србији, објављеном у Службеном гласнику 12. децембра 1959. године, општини Лепосавић припало је двадесет катастарских општина: Белуће, Бербериште, Бистрица, Баре, Бело Брдо, Борова, Врачево, Гувниште, Доњи Крњин, Земаница, Исево, Лешак, Миоковиће, Остраће, Поткомње, Рватска, Требиће, Ћирковићи, Црнатово и Постење. Тако је 170 км2 територије уже Србије припојено Косову и Метохији.

За Србе из тога краја су се тада, преко ноћи, партијским декретом, промениле битне одреднице живота, што је оставило далекосежне последице. Од Рашке удаљени свега 15 км, од Приштине десет пута више, морали су се окретати на ту страну.

За име Петра Стамболића, тадашњег високог партијског и државног функционера везује се ова одлука, а има ли историјског утемељења у томе и шта се дешавало у Србији и Југославији тога доба, истражује екипа редакције Актуелно-документарног програма у емисији "Отимање земље - сунце, смешак, српски Лешак." Саговорници су историчари, картографи, интелектуалци и мештани Лешка, Рашке, Белог Брда и околине.

Ауторка: Татјана Манојловић

Уредник: Љубисав Алексић

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 15. феб 2015, 12:05) - Миодраг [нерегистровани]

Захвалност и предлог

Поштована редакцијо,

Хвала вам за овако, по мом мишљењу, добре и корисне телевизијске емисије које снимате и приказујете, као и на омогућавању прегледања истих овим путем.

Предложио бих Вам да, ако имате добре воље, уз техничке могућности које сигурно постоје, омогућите постављање видео снимака из овог серијала у бољој видео резолуцији (720п). Како већ имате официјелни Ју Тјуб канал, можете и њега искористити у ту сврху, да не бисте заузимали већи простор сервера који Вам је на располагању, мада ни то не би био неки проблем(?).

Уз ово бих још додао да објавите и контакт мејл адресе чланова Ваше редакције.

Једна добронамерна исправка:
При првом помену манастира Врачево/Врачеви (локализам тог краја), у видео прилогу, камера је снимила манастир Кончул до пре неколико година познат као црква Никољача.

Велики поздрав уз жељу да нас и убудуће радујете добрим и квалитетним видео прилозима.

(четвртак, 22. јан 2015, 20:30) - Branko [нерегистровани]

nije kasno

Nikada nije kasno da se nepravda ispravi...Pozdrav za autora emisije i moje Lestane koji se bore za svoja prava koja su izgubili voljom pojedinaca.Emisija je OK i ako je moguce ponoviti je...

(четвртак, 22. јан 2015, 11:30) - Valentina Blagotić [нерегистровани]

Podrška

Istorijska nepravda nije opravdanje i razlog da Lešak u skorije vreme ne dobije status opštine.Lokalna samouprava treba da pomogne građanima i olakša im život i opstanak u tom delu Kosova.Zdušno pozdravljam i podržavam Autora i ideju da se ujedinimo i damo podršku za konačno vraćanje statusa opštine Lešku...

(четвртак, 22. јан 2015, 08:23) - goran [нерегистровани]

Nikad nije kasno

Konacno da se neko setio da objavi i ovu pricu o otimanju naseg Leska, Oteto je prokleto nedamo Lesak,

(четвртак, 22. јан 2015, 06:27) - Bora Milic [нерегистровани]

Neka se zna...

Autor i stanovnici Leska imali su jasnu ideju u stvaranju ove emisije i sve su potkrepili jakim argumentima. Bitno je da je ova istina o politickoj otimacini koja je promenila zivote hiljadama ljudi konacno ugledala svetlost dana i da je najsiri auditorijum mogao da je upozna. Nadam se da ce se u nekom trenutku stvoriti uslovi da se nepravda ispravi a do tada cestitam svim stanovnicima Leska na hrabrosti i istrajnosti u traganju za pravdom i istinom. Hasta luego!

(среда, 21. јан 2015, 23:36) - janko jankovic [нерегистровани]

barem toliko

Najzad se neko setio da pokrene pitanje otimacine ali cini mi se i olakog donosenja odluka. Mnogo je proslo vremena da bi pokretali pitanje odgovornosti ali nas nista ne kosta da istinu obelodanimo. Ne razumem u cemu je problem da se Lesku vrati status opstine i tamosnjim stanovnicima pruzi mogucnost da stvari preuzmu u svoje ruke.

(среда, 21. јан 2015, 21:31) - lesak opstina [нерегистровани]

konacno!!!

Drago mi je da se neko konacno odlucio da progovori o ovoj temi. Za nas koji ovde zivimo od sustinskog znacaja je da se vrati status opstine kako bi nasa sudbina opet bila u nasim rukama

(среда, 21. јан 2015, 19:53) - milutin [нерегистровани]

Pravda je dostizna

Drago mi je da konacno neko argumentovanom istinom prokazuje belosvetsku otimacnu i stvaranje velike Albamije na nasoj zemlji.NE DAMO LESAK! Zamolio bih urednostvo RTS da ovu emisiju reprizora u gledanijem terminu.Hvala.