Ексклузивно: Како то раде Швајцарци

Ова емисија је као неки путоказ како се једна мала држава организује а има и пуно примера како се неке ствари решавају.

Када хоћете за пример да узмете тачност, прецизност и процедуре, онда наводите Швајцарску за пример. Зато Вам ову емисију показујемо поново као подсетник и као вежбанку.

Швајцарци раде као сат. То се често чује. Тачни су, прецизни у свему што раде. Како су они организовали свој Парламент? Како се понашају чланови Парламента, како живе?

Обишли смо села и видели како швајцарски сељак види свој посао, колико му држава помаже, чему уче децу већ од треће године.

У разговору са тадашњом председницом Швајцарске Дорис Леутхард, сазнајемо како једна земља може да функционише, како шеф државе може без обезбеђења да шета улицама града.

У време посете, Швајцарска је добила "женску Владу" - мало необично за традиционалне Швајцарце. Тадашња градоначелница Цириха Корин Маух говори о својим грађанима, о томе да преко сто националности живи у Цириху без проблема.

Улице Берна, главног града Швајцарске, углавном су празне током дана јер људи раде. Нема разметања, а земља је и те како богата - али скромност је Швајцарцима урођена, као и штедљивост.

Колико можемо од њих научити?

На пијаци је најскупља непрскана јабука. Цена меса одређује се на по 100 грама, а не по килограму. Не купују се велике количине. Све је некако умерено за нас који долазимо из једне неумерене средине.

број коментара 0 Пошаљи коментар